Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná mykologie (Bi7525)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi7525 - Obecná mykologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Mykologie v obecné rovině. Předmět tematicky navazující na základní systém (nižších rostlin, v 1. ročníku), doplňující Ekologii a význam hub (nezáleží na tom, v jakém pořadí jsou přednášky absolvovány) a mykologické praktikum. Houby na buněčné úrovni, anatomie a morfologie hub, vegetativní stélka, rozmnožovací struktury, genetika, nomenklatura a zpracování houbového materiálu.Hlavní cíle předmětu jsou:poskytnutí obecných základů pro odborné studium hub;poznání struktur houbového těla;pochopení procesů, které v houbovém těle probíhají;srovnání s jinými skupinami organismů.

Osnova

Vymezení pojmů "houby" a "mykologie", společné znaky a klasifikace hub.Historický výskyt a teorie o původu hub, vývojové trendy v evoluci, paleontologické doklady.Stavba houbové buňky: cytoplazma, cytoplazmatická membrána, buněčné organely, jádro, jeho dělení a bunečný cyklus, stavba buněčné stěny.Výživa a metabolismus hub: zdroje a příjem živin, základní složky výživy, obsahovélátky v tělech hub.Vegetativní stélka: nemyceliální houby; hyfy, jejich modifikace a hyfové útvary, houbová pletiva a pletivné útvary, stélka lišejníků, růst houbové stélky.Rozmnožování hub a reprodukční struktury: rozmnožování vegetativní, nepohlavní a pohlavní.Genetika hub: homothalismus a heterothalismus, genetická analýza, jedinci, populace a druhy.Plodnice hub: sporokarpy a plodnicím podobné útvary, plodnice vřeckatých a stopkovýtrusných hub, anatomie plodnic, hymeniální elementy.Spory hub: typy a stavba spor, sporulace a šíření spor, klíčení spor.Nomanklatura hub.Sběr a určování hub, kultivace a konzervace hub.

Literatura

Klán, Jaroslav: Co víme o houbách, SPN Praha, 1989.Carlile, Michael J. et Watkinson, Sarah C.: The Fungi. - Academic Press, London etc., 1994.

Požadavky

( Bi1090 Fylog. a diver. řas a hub || B1090 Systém a fylog. niž. rostlin || B2060 Syst. a fylog. nižších rostlin )&&(! B7520 Mykologie )Absolvování předmětu Systém a evoluce nižších rostlin nebo odpovídajícího předmětu jiné univerzity.

Garant

Mgr. Petr Hrouda, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Hrouda, Ph.D.Mgr. Lukáš ChrástIng. Monika Laichmanová, Ph.D.