Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Půdní ekotoxikologie (Bi7533)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi7533 - Půdní ekotoxikologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen:- definovat půdní ekotoxikologii a obhájit její význam v ochraně půd- charakterizovat základní půdní vlastnosti a jejich význam pro osud kontaminantů- vysvětlit biodostupnost v půdním prostředí, její význam a základní zákonitosti- popsat základní metodiky půdní ekotoxikologie: jednotlivé testy a metody hodnocení půdní bioty reálných půd in situ- kombinovat znalosti o osudu chemických látek v půdě, ekologii půdních organismů a vlastnostech půdního prostředí- interpretovat a diskutovat výsledky půdních testů a studií ve vztahu k procesu analýzy ekologických rizik- navrhovat přístupy k posuzování znečištění půd či hodnocení chemických látek, pesticidů apod.

Osnova

1) Půda v ohrožení. Definice a význam půdy. Půdní kvalita a zdraví: definice, indikátory. Ohrožení půdy a její degradace. Ochrana půd v ČR a ve světě: politika, strategie a legislativa. 1 lekce2) Půdní ekotoxikologie – úvod, koncepce a specifika. Definice a oblast zájmu. Koncepce a metodické přístupy. Koncepce půdních biotestů. Standardní půdní biotesty. Bioindikace v půdním prostředí. Půdní mikrokosmy. Role půdní ekotoxikologie v ochraně půd.2 lekce3) Základy pedologie. Definice, oblast zájmu a půdní organizace. Průzkumy a monitoring půd. Fyzikálně-chemické vlastnosti půd (půdní textura a struktura, půdní reakce a sorpční komplex, půdní organická hmota a další). Půdotvorný proces. Klasifikace půd.1 lekce4) Půdní kontaminanty, jejich osud a biodostupnost v půdě. Půdní kontaminanty. Osud a biodostupnost - úvod, koncepce, definice. Faktory a procesy biodostupnosti. Metody hodnocení biodostupnosti.2 lekce5) Oživení půdy. Intenzita oživení půdy. Funkce půdní bioty. Soil food web. Skladba půdního oživení. Atlas půdní bioty.1 lekce6) Ekotoxikologie půdních mikroorganismů. Úvod, mikroorganismy v půdě. Koncepce a význam ekotoxikologie půdních mikroorganismů. Odběry půdních mikroorganismů. Kvantifikace půdních mikroorganismů jako ekotoxikologický endpoint. Aktivity půdních mikroorganismů jako ekotoxikologický endpoint. Diverzita půdních mikroorganismů v ekotoxikologii. Kombinace přístupů.1 lekce7) Ekotoxikologie půdních bezobratlých. Žížaly – biologie, ekologie, akutní testy, reprodukční test, únikový test, další studie, příklady, terénní sledování, hodnocení rizik. Roupice – biologie, ekologie, testy a terénní sledování. Chvostoskoci – biologie, ekologie, testy a terénní sledování. Roztoči – testy a terénní sledování mikročlenovců. Stejnonožci. Další členovci, prospěšní členovci, hodnocení rizik pesticidů. Hlístice – biologie a ekologie, testy a terénní sledování. Plži.2 lekce8) Ekotoxikologie suchozemských rostlin. Koncepce. Standardní testy. Postupy vybraných testů.1 lekce

Literatura

Handbook of ecotoxicology. Edited by Peter Calow. Oxford: Blackwell scientific publications, 1993. 478 s. ISBN 0-632-03573-0. infoSoil ecotoxicology. Edited by Joseph Tarradellas - Gabriel Bitton - Dominique Rossel. Boca Raton: Lewis Publishers, 1996. 386 s. ISBN 1-56670-134-1. infoLOKKE, H. AND VAN GESTEL, C.A.M. (1998): Handbook of soil invertebrate toxicity tests. John Wiley & Sons, Chichester. ISBN 0-471-97103-0. 281p.DONKER, M.H., EIJSACKERS, H., AND HEIMBACH, F. (1994): Ecotoxicology of soil organisms. CRC Press, Inc., Boca Ranton. ISBN 0-87371-530-6.ROMBKE, J. AND MOLTMANN, J.F. (1996): Applied ecotoxicology. CRC Press LLC, New York. ISBN 0-56670-070-1.Sumner M.E. et al. (2000): Handbook of Soil Science. CRC Press. ISBN 0-8493-3136-6HOFFMAN, D.J. a B.A. RATTNER. Handbook of Ecotoxicology. Boca Raton, FL, USA: CRC Press, 1994. infoPANKHURST, C.E., DOUBE, B.M., GUPTA, V.V.S.R. (1997): Biological indicators of soil health. CAB International, Wallingford. ISBN 0851991580.DORAN, J.W., COLEMAN, D.C., BEZDICEK, D.F., AND STEWART, B.A. (1994): Defining soil quality for a sustainable environment. SSSA Special Publication Number 35. Soil Science Society of America, Inc.SUTER, G.W. II, EFROYMSON, R.A., SAMPLE, B.E., AND JONES, D.S. (2000): Ecological risk assessment for contaminated sites. Lewis Publishers, Boca Ranton. ISBN 1-56670-525-8. 437p.

Požadavky

Předmět podává i stručný úvod do nauky o půdě; není proto nutné předchozí absolvování pedologie. Naopak znalosti obecné ekotoxikologie jsou vyžadovány pro pochopení obsahu přednášky. Výhodou jsou také základní znalosti o osudu látek v prostředí - blok přednášek Chemie životního prostředí.

Garant

prof. RNDr. Luděk Bláha, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jakub Hofman, Ph.D.