Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody analýzy mikroorganizmů II. (Bi7722)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi7722 - Metody analýzy mikroorganizmů II., Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kursu budou studenti seznámeni s využitím pokročilých molekulárně biologicých metod v mikrobiologii. Budou schopni najít vhodný postup při řešení konkrétního problému a interpretovat výsledky.

Osnova

Různé éry studia mikrobiálních buněk. Metody kultivační. Metody nekultivační.Techniky rekombinantní DNA a jejich význam při studiu mikroorganismů.Příprava rekombinantních DNA molekul pro diagnostické účely. Sondy NK, jejich charakterizace a použití.Značení a způsoby detekce sond.Způsoby provedení hybridizace. Hybridizace v roztoku a na pevné fázi. Fluorescentní in situ hybridizace.Mikročipy, jejich konstrukce a jejich použití v mikrobiologii.Amplifikační metody v molekulární diagnostice mikroorganismů. Amplifikace cílové sekvence DNA, amplifikace sondy a signálu neseného sondou.PCR v reálném čase. Detekce amplifikačních produktů v reálném čase. TaqMan sondy, hybridizační sondy, vlásenkové sondy a molekulární majáčky.Enzymy používané při manipulaci s nukleovými kyselinami. Restrikční mapy. Detekce polymorfismů v genomech.Molekulárně typizační metody v mikrobiologii. DNA fingerprinty.Analýza proteinů a proteinové fingerprinty.Různé způsoby sekvencování nukleových kyselin a analýza DNA sekvencí.Analýza mikrobiálních komunit – metagenomika.Využití magnetických mikročástic v molekulární diagnostice mikroorganismů.Využití mikroorganismů pro vyhledávání biologicky účinných látek.Validace laboratorních mikrobiologických metod. Akreditace laboratoří.

Literatura

povinná literaturaŠMARDA, Jan , Jiří DOŠKAŘ , Roman PANTŮČEK , Vladislava RŮŽIČKOVÁ a Jana KOPTÍKOVÁ . Metody molekulární biologie. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2005. 194 s. 1. vydání. ISBN 80-210-3841-1. infodoporučená literaturaMolecular microbiology :diagnostic principles and practice. Edited by David H. Persing. 2nd ed. Washington, DC: ASM Press, 2011. xvi, 936 s. ISBN 9781555814977. infoKlonování genů a analýza DNA :úvod. Edited by T. A. Brown, Translated by Martin Fellner. 1. české vyd. V Olomouci: Univerzita Palackého, 2007. xviii, 389. ISBN 978-80-244-1719-6. info

Požadavky

Výuka je určena zájemcům o pokročilé molekulární genetické a diagnostické metody, které se využívají při analýze mikroorganismů . Předpokladem zapsání předmětu je zkouška z předmětu Molekulární biologie (Bi4020), Obecná mikrobiologie (Bi4090).

Garant

prof. RNDr. Jan Šmarda, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Milan Bartoš, Ph.D.Mgr. Jana KopeckáMgr. Eva Šebestová, Ph.D.