Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie molekulární taxonomie a fylogeneze hmyzu (Bi7770)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi7770 - Metodologie molekulární taxonomie a fylogeneze hmyzu, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Tento předmět je určen především pro studenty magisterského a doktorského studia a měl by jim podat základní přehled o současných molekulárních metodách v současnosti běžně používaných v entomologickém výzkumu. Po jeho ukončení bude student schopen teoreticky i prakticky zvládnout následující témata: Analýza DNA (izolace DNA, PCR, elektroforéza DNA, sekvencování, analýza mikrosatelitů); Metody analýzy (fylogenetická data: metody založené na vzdálenosti, maximální parsimonie, testování vhodných modelů, maximální věrohodnost, bayesovská analýza).

Osnova

Přednášky1. DNA (historie, chem. stavba a vlastnosti, typy DNA, vlastnosti primerů a jejich testování)2. Metody založené na analýzách nukleových kyselin (PCR, MS, RAPD, AFLP, hybridizace)3. Sekvencování DNA4. Barcoding a Tree of Life – využitelnost molekulárních dat, multigenová fylogeneze, práce s databázemi5.Zásady bezpečnosti práce a zacházení s vybavením molekulární laboratořeCvičení - LAB6. Praktické cvičení v laboratoři I (extrakce DNA z hmyzí tkáně)7. Praktické cvičení v laboratoři II (příprava PCR, elektroforéza fragmentů)8. Praktické cvičení v laboratoři III (příprava vzorků na sekvencování, purifikace a sekvencování)9. Praktické cvičení v laboratoři IV (mikrosatelity a fragmentační analýza)Cvičení - PC10. Metody analýzy I (zpracování sekvenčních dat) - analýzy založené na sekvencích fragmentů vybraných genetických markerů11. Metody analýzy II (fylogenetická data) - metody založené na vzdálenosti, maximální parsimonie, maximální věrohodnost, bayesovské metody, výběr evolučních modelů

Literatura

doporučená literaturaZIMA J., MACHOLÁN M., MUNCLINGER P., PIÁLEK J. (2004): Genetické metody v zoologii. Univerzita Karlova v Praze, Karolinum, Praha, 239s. ISBN 80-246-0795-6.ŽUROVEC M. (1999) Molekulární biologie živočichů. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Biologická fakulta, 312 s. ISBN 80-7040-333-0.BARRY G.HALL, 2004: Phylogenetic trees made easy. Sinauer Associates, Sunderland, Massachusetts, 221 pp.Rozsypal S. 1998-1999: Úvod do molekulární biologie. Díl 1-2.Sambrook & Russel 2001: Molecular Cloning - A laboratory manual, vol.1-2.

Požadavky

SOUHLAS

Garant

RNDr. Andrea Tóthová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Andrea Tóthová, Ph.D.