Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulární biologie - laboratorní cvičení (pro obor biochemie) (Bi7941)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi7941 - Molekulární biologie - laboratorní cvičení (pro obor biochemie), Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit studenty provádět základní metody molekulární biologie. Obsahuje praktické úlohy, sloužící k osvojení si základních metodických postupů, především izolace a manipulace s nukleovými kyselinami.

Osnova

1. Příprava roztoků používaných v molekulární biologii.2. Izolace plazmidového vektoru (pUC18, pBR322). Stanovení čistoty a koncentrace DNA.3. Štěpení DNA restrikčními endonukleázami a agarózová gelová elektroforéza DNA.4. Konstrukce restrikční mapy, izolace DNA z gelů.5. Klonování ve vektorech řady pUC, trasformace, selekce klonů.6. Ultracentrifugace v hustotním gradientu.7. Izolace bakteriální (genomové) DNA pro DNA fingerprinting.8. PCR (polymerázová řetězová reakce) a její modifikace PCR-RFLP, AP-PCR.

Literatura

SAMBROOK, J., E.F. FRITSCH a T. MANIATIS. Molecular Cloning. A laboratory Manual. Second Edition. Cold Spring Harbor: Cold Spring Harbor Laboratory Press, 1989. ISBN 0-87969-309-6. info

Požadavky

Bi4020 Molekulární biologie || NOW ( Bi4020 Molekulární biologie )Znalost molekulární struktury a nukleových kyselin a genomu. Znalost základních mikrobiologických technik jako kultivace bakterií, stanovení titru bakteriální suspenze. Znalost výpočtů složení chemických roztoků.

Garant

prof. RNDr. Jiří Doškař, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Roman Pantůček, Ph.D.Mgr. Marian Varga, Ph.D.