Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Malakozoologie (Bi8008)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi8008 - Malakozoologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Historie malakologického výzkumu v ČR, přehled druhů naší fauny, určování jednotlivých druhů, jejich ekologické nároky, rozšíření a ohroženost. Význam a použitelnost měkkýšů v ekologickém výzkumu, v bioindikaci, v ochraně přírody, paleoekologii a rekonstrukci krajiny v minulosti. Biologie suchozemských plžů na obecné úrovni se zvláštním důrazem na průběhy diverzity, ekologii, stanovištní nároky, půdní biologii, potravu a potravní chování. Metody vzorkování a analyzování za účelem studia jejich ekologie na úrovni společenstev.

Osnova

1) Úvod, základní literatura, historie české malakozoologie, úroveň poznání. 2) Klasické metody terénní práce, fixace materiálu, příprava k determinaci, ukládání materiálu, srovnávací sbírka. 3) Systém, diverzita v rámci jednotlivých stanovišť a základní ekologické faktory ovlivňující diverzitu, základní ekologické nároky naší malakofauny a jednotlivých našich zástupců. 4-7) Determinační cvičení na celou naší faunu (240 spp.). 8-12) Samostatná práce studentů, přednášky na předem zadaná témata týkající se poznání ekologie kontinentálních měkkýšů v celosvětovém měřítku a diskuze k nim, diskuze nad bakalářskými a diplomovými pracemi studentů možnosti zpracování jejich dat, publikace apod. Možnosti statistického zpracování složitějšími moderními metodami. Praktická ukázka metod studia v terénu.

Literatura

Ložek V., 1956: Klíč Československých měkkýšů. – Vydavatelstvo Slovenskej Akadémie Vied Bratislava. 435 pp.Barker, G.M. (Ed.) (2004) Natural enemies of terrestrial molluscs. CABI Publishing, Wallingford.Ložek, V. (1964) Quartärmollusken der Tschechoslowakei. ČSAV, Praha.Barker G.M. (ed.), 2001: The Biology of Terrestrial Molluscs. – CABI Publishing, Wallingford, 558 pp.

Požadavky

Bi6083 Bc. SZZ ze syst. biol. a ekol.

Garant

doc. RNDr. Michal Horsák, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Michal Horsák, Ph.D.