Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Produkční biologie (Bi8030)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi8030 - Produkční biologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavními cílem tohoto kurzu je seznámit studenty se základními mechanismy a faktory ovlivňující produkci biomasy rostlinami v biosféře. Zejména je kladen důraz na porozumění procesům fixace uhlíku v rostlinách a procesům vedoucím ke ztrátám uhlíku z rostliného těla. Dále jsou objasněny souvislosti mezi velikostí produkce a faktory vnějšího prostředí a možnosti predikce produkčních schopností rostlin pomocí matematických modelů.

Osnova

Tématické okruhy přednášek z předmětuProdukční biologie( 1 ) Produktivita rostlinných ekosystémů na Zemi, globální cyklus uhlíku, dusíku.( 2 ) Sluneční energie jako základní energetický zdroj, spektrální a energetické vlastnosti záření dopadajícího na rostlinná společenstva, fotosynteticky aktivní záření, UV záření.( 3 ) Procesy záchytu a absorpce sluneční radiace rostlinami, porosty a rostlinnými společenstvy, optické vlastnosti listů,absorpce záření jednotlivými vrstvami porostu, složky radiační bilance.( 4 ) Minerální látky, vodní režim, teplota vzduchu a půdy jako faktory ovlivňující procesy růstu a produkci biomasy. Mikroklimatické parametry porostu.( 5 ) Fotosyntéza a respirace, uhlíková bilance, hrubá a čistá produkce. Fotochemická a biochemická část fotosyntézy. Principy fotoochranných mechanismů, stomatální regulace fotosyntézy.( 6 ) Transport a ukládání asimilátů, koncept zdroje a místa spotřeby (source-sink)( 7 ) Tvorba biomasy v čase, fáze růstu, růstová sezóna, růstové křivky, principy růstové analýzy, fotosyntetické využití dusíku pro tvorbu biomasy( 8 ) Limity produkce rostin, dodatková energie, agrosystémy, kultivace v umělých systémech( 9 ) Laboratorní a terénní metody studia produkce rostlin (od úrovně buňky po ekosystém)( 10 ) Principy odhadu produkce jednotlivce a porostu.Matematická simulace a modelování produkce - základní terminologie.( 11 ) Modelování produkčních procesů rostlin, základní typy modelů( 12 ) Modely produkce, příklady aplikace v praxi, výhody a nevýhody nejčastěji využívaných modelů(13) Využití metod produkční biologie rostlin ve výzkumu a praxi. Produkce rostlin v globálně se měnících podmínkách prostředí.

Literatura

BARTÁK, Miloš . Chlorophyll fluorescence as a tool in physiological plant ecology: Assessment of plant photosynthetic response to long-term elevated CO2. In Topics in Ecology. Structure and Function in Plants and Ecosystems. Antwerp: University of Antwerp, 2000. s. 211-221. ISBN 90-5728-022-1. infoHandbook of functional plant ecology. Edited by Fernando Valladares - Francisco I. Pugnaire. New York: Marcel Dekker, 1999. xiv, 901 s. ISBN 0-8247-1950-6. infoFITTER, Alastair a Robert HAY. Environmental physiology of plants. 3rd ed. San Diego: Academic press, 2002. xii, 367 s. ISBN 0-12-257766-3. info

Garant

prof. Ing. Miloš Barták, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Miloš Barták, CSc.