Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Produkční biologie - cvičení (Bi8030c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi8030c - Produkční biologie - cvičení, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle tohoto kurzu jsou představení nejdůležitějších metod pro měření procesů ovlivňujcích produci biomasy rostlin. Dále také praktické měření faktorů prostředí, které produkční procesy v rostlinách výzamně ovlivňují.

Osnova

(1) Úvod, seznámení s náplní a organizací cvičení, přehled terminologie, používaných jednotek a základních vztahů(2) Mikroklima stanoviště, fyzikální parametry prostředí vyhodnocení denních chodů radiace (PAR), denní úhrny záření, průměry a sumy teplot, srážky, relativní vhlkost vzduchu, vlhkost půdy termální čas(3) Absorpce záření listem a porostem, Lambert-Beer zákon, výpočet extinkce porostu v závislosti na distribuci listové plochy, měření radiace.(4) Založení laboratorního experimentu: kultivace rostlin Acer pseudoplatanus v různých režimech ozářenosti(5) Fotosyntéza - fotochemické děje fotosyntézy, analýza indukční kinetiky fluorescence chlorofylu(6) Vyhodnocení laboratorního experimentu (biomasa orgánů, relativní rychlost růstu, poměr S/R, specifická a poměrná listová plocha, LAR, LWR)(7) Fotosyntéza - kvantový výtěžek fotochemických procesů fotosystému II, jeho závislost na ozářenosti(8) Fotoinhibice vliv na antioxidační enzymy a substráty (glutathion a jeho konverze z redukované na oxidovanou formu, konverze pigmentů xantofylového cyklu, změna alpha-tokoferolu)(9) Respirace, transpirace - gazometrická měření na listové úrovni(10) Automatizovaný a poloautomatizovaný sběr dat v porostu, práce s čidly a měřící ústřednou(11) Terénní měření na výzkumné ploše (produkčně-ekologický stacionár Soběšice, stanovení transpirace metodou tepelné bilance, denní chody ozářenosti, teploty, fotochemických parametrů fotosyntézy)(12) Modelování produkce - seznámení se strukturou a simulačním během modelů AFRCWHEAT, MACROS, biochemický model Farquhar - von Caemerrer, výpočet pro různé klimatické situace. Modelování produkce - řešení zadání pro konkrétní lokalitu a rostliny pšenice (Triticum aestivum) a třtiny křovištní (Calamagrostis villosa).(13) Produkční biologie rostlin (stav a perspektivy): Závěrečné kolokvium, zápočet.

Literatura

Plant physiological ecology :field methods and instrumentation. Edited by Robert W. Pearcy. 1st ed. London: Chapman & Hall, 1989. 457 s. ISBN 0-412-40730-2. infoNOBEL, Park S. Physicochemical & environmental plant physiology. 2nd ed. San Diego: Academic Press, 1999. xxiv, 474. ISBN 0-12-520025-0. infoLAMBERS, Hans, Francis Stuart CHAPIN a Thijs Leendert PONS. Plant physiological ecology. New York: Springer-Verlag, 1998. xxvii, 540. ISBN 0-387-98326-0. info

Požadavky

NOW ( Bi8030 Produkční biologie )

Garant

prof. Ing. Miloš Barták, CSc.

Vyučující

Mgr. Josef Hájek, Ph.D.Mgr. Peter Váczi, Ph.D.prof. Ing. Miloš Barták, CSc.