Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulární fyziologie rostlin (Bi8080)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi8080 - Molekulární fyziologie rostlin, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování tohoto kurzu je student schopen:shrnout molekulární principy tvořící základ fyziologických procesů a regulace vývoje, reprodukce a adaptace rostlin;vysvětlit principy molekulárního farmářství;popsat hlavní principy základních fyziologických procesů u rostlin.

Osnova

Molekulární podmíněnost struktury rostliny a rostlinné buňky; reprodukční cyklus buňky; organizace a exprese genomu, proteiny - syntéza, tvorba terciární a kvarterní struktury a degradace, regulace buněčného dělení; Molekulární základy toku energie u rostlin; fotosyntéza, respirace a fotorespirace; Molekulární základy integrace metabolizmu a vývoje; transport látek na dlouhé vzdálenosti (molekulární determinace vývoje a funkce xylému a floému, struktura a funkce plasmodesmat, mezibuněčný transport endogenních makromolekul), biosyntéza a účinek hormonů a elicitorů, fytochrom, fotomorfogenní odpovědi, molekulární rozpoznání signálu a jeho přenos do nitra buňky, vegetativní a reproduktivní vývoj, senescence a programovaná buněčná smrt; Molekulární farmářství; interakce rostlin s faktory vnějšho prostředí a zemědělství (odpověď k patogenům, abiotickým stresům, molekulární fyziologie získávání, transportu a využití minerálních živin), metabolické inženýrství přírodních látek, např;. sekundárních metabolitů;.

Literatura

BUCHANAN, Bob, Wilhelm GRUISSEM a Russell JONES. Biochemistry & molecular biology of plants. Rockville, Maryland: American society of plant physiologists, 2000. 1367 s. ISBN 0-943088-39-9. infoTAIZ, Lincoln a Eduardo ZEIGER. Plant physiology. Sunderland, Massachusetts: Sinauer Associates, 1998. xxvi, 792. ISBN 0-87893-831-1. infoWESTHOFF, Peter. Molecular plant development : from gene to plant. Oxford: Oxford University Press, 1998. xi, 272 s. ISBN 0-19-850203-6. info

Požadavky

Bi1060 Cytologie a anatomie rostlin && Bi4020 Molekulární biologie && Bi4060 Fyziologie rostlin

Garant

doc. RNDr. Jana Řepková, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Břetislav Brzobohatý, CSc.