Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Genové inženýrství (Bi8090)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi8090 - Genové inženýrství, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět základním pricipům přípravy transgenních organismů s využitím metod molekulární biologie při genových modifikacích organismů. Bude schopen vysvětlit, jak se do jednotlivých skupin organismů vnáší nová genetická informace a jak se takto geneticky modifikované organismy využívají ve výzkumu a v praxi.

Osnova

1. Definice genového inženýrství, historie jeho vzniku, jeho význam a perspektivy.2. Mutageneze in vitro, cílené změny genetického materiálu, náhodná mutageneze, mutageneze pomocí mutagenních oligonukleotidů, kazetová mutageneze, využití supresorových tRNA. Základy proteinového inženýrství. 3. Optimalizace exprese klonovaných genů, faktory ovlivňující expresi genů v cizorodých hostitelích. 4.Klonování genů v grampozitivních organizmech, možnosti jeho využití (Bacillus, Streptomyces). Způsoby přenosu cizích genů do eukaryotických buněk (mikroinjekce, elektroporace, transfekce, vektorové systémy, biolostické metody). 5. Obecná charakteristika vektorů pro přenos genů do eukaryot, selekční markery. 6.Klonování genů ve kvasinkách a jeho využití pro analýzu eukaryotického genomu. 7.Klonování genů v rostlinách a jeho využití. Přenos genů pomocí vektorů odvozených od Ti-plazmidu. 8.Klonování genů v živočišných buňkách.9. Přenos cizích genů do zárodečných buněk (vajíček, embryií) hmyzu, obojživelníků a savců. 9.Navozování cílených změn v genomu živočichů, jeho využití v základním výzkumu a v praxi. 11.Příprava transgenních organismů (transgenoze). 12.Genové terapie, hlavní strategie genové terapie in vitro a in vivo. 13.Využití metod rekombinantní DNA v zemědělství, průmyslu a zdravotnictví. Příprava farmakologicky významných látek v nepříbuzných hostitelích. Příprava látek s novými vlastnostmi (vakcíny, protilátky, enzymy). Klonování živočichů. Rizika přípravy transgenních organizmů, pravidla bezpečnosti práce s transgenními organizmy. Etické problémy související s mezidruhovým přenosem genů a přípravou transgenních organizmů.

Literatura

doporučená literaturaPRIMROSE, S. B. a Richard M. TWYMAN. Principles of gene manipulation and genomics. 7th ed. Malden, Mass.: Blackwell Publishing, 2006. xxii, 644. ISBN 1-4051-3544-1. infoPRIMROSE, S. B. a Richard M. TWYMAN. Principles of gene manipulation and genomics. 7th ed. Malden, Mass.: Blackwell Publishing, 2006. xxii, 644. ISBN 1-4051-3544-1. info

Požadavky

Ex_2979 Metody molekulární biologie || Ex_2980 Metody molekulární genetiky || B6390 Metody molekulární genetiky || B6400 Metody molekulární biologie || Bi6400 Metody molekulární biologie || NOW ( Bi6400 Metody molekulární biologie ) || SOUHLASAbsolvování přednášek: Metody molekulární biologie, Molekulární biologie virů, prokaryot a eukaryot.

Garant

prof. RNDr. Jiří Doškař, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jiří Doškař, CSc.