Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Funkční antropologie (Bi8121)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi8121 - Funkční antropologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět seznamuje studenty s aplikací vybraných metod pro hodnocení fyzické stránky člověka, tedy metod funkční antropologie v klinické antropologii, v tělesné výchově a sportu, pedagogické antropologii aj. antropologických disciplinách, s ohledem na vztahy mezi jednotlivými somatickými parametry a indexy ve vztahu k funkčním charakteristikám..1.Student má být orientován v terminologii antropometrie, zvládnout definovat a určit základní antropometrické body a somatické indexy a rozměry..2.Student má být seznámen s diagnostickými technikami pro odhad tělesného složení, stanovení tělesné konstituce, biologického věku, determinace motorických schopností a hodnocení pohybového systému využívanými v antropologické praxi..3.Student má být schopen prezentovat alespoň nejdůležitější somatické indexy a vztahy mezi jednotlivými somatickými parametry, biologickým věkem, tělesným složením a typologickými komponentami ve vztahu k rizikovým indexům a indexům pro hodnocení kvality zdravotních ukazatelů..4.Student má být schopen se orientovat v základních fyziologických funkčních testech.

Osnova

1.Funkční antropologie a uplatnění metod funkční antropologie v praxi.2.Přehled základních antropologických metod – metody antropometrické, antroposkopické, přístrojová technika.3.Základní antropometrické body, základní délkové, šířkové a obvodové parametry, kožní řasy.4.Relativní rozměry a indexy a jejich interpretace. Speciální metody pro hodnocení individuálního vývoje.5.Tělesné složení a jeho determinace.6.Hodnocení konstituce člověka, typologické školy. Heath-Carterova typologie - stanovení somatotypu.7.Motorické schopnosti. Vztah typologie a motoriky.8.Hodnocení optimální hmotnosti, růstu a proporcionality vývoje. Hodnocení stability a prediktability vývoje.9.Pohybový systém, držení těla a možnosti hodnocení svalových funkcí.10.Pohybové stereotypy z pohledu moderní kineziologie.11.Zdraví, tělesná zdatnost, rizikové faktory poškození zdraví ve vztahu k vybraným parametrům funkční antropologie. Obezita a možnosti jejího hodnocení.12.Morfologie a funkce nohy.13.Funkční diagnostika z pohledu vybraných fyziologických parametrů.

Literatura

Další literatura viz informace učitelePŘIDALOVÁ, Miroslava a Jarmila RIEGEROVÁ. Funkční anatomie I. Vyd. 2. Olomouc: Hanex, 2008. 209 s. ISBN 808578338x. infoRIEGEROVÁ, Jarmila, Miroslava PŘIDALOVÁ a Marie ULBRICHOVÁ. Aplikace fyzické antropologie v tělesné výchově a sportu :(příručka funkční antropologie). 3. vyd. Olomouc: Hanex, 2006. 262 s. ISBN 80-85783-52-5. infoDiagnostika pohybového systému :metody vyšetření, primární prevence, prostředky pohybové terapie : sborník IV. mezinárodní konference v oboru funkční antropologie a zdravotní výchovy 24.8.-25.8.2000. Edited by Jarmila Riegerová. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého, 2000. 209 s. ISBN 80-244-0212-2. info

Garant

prof. RNDr. Jan Šmarda, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Miroslava Přidalová, Ph.D.