Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Příroda ve čtvrtohorách (Bi8300)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi8300 - Příroda ve čtvrtohorách, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu budou studenti schopeni porozumět historii výzkumu kvartérní bioty a používaných metod; popsat přehled klimatických cyklů od konce třetihor po současnost; vysvětlit chronologii vývoje přírody v pleistocénu a holocénu, s důrazem na území České republiky a evropský kontext.

Osnova

1) Historie výzkumu kvartéru, kvartérní sedimenty, stručný přehled paleoekologických metody: pylová analýza, rostlinné makrozbytky, fosilie měkkýšů a obratlovců.2) Změny klimatu v historii Země: podrobné změny od mladších třetihor a jejich příčiny, členění kvartéru a základní chronologie.3) Kvartérní klimatický cyklus: glaciály vs. interglaciály obecně, příroda posledního interglaciálu v Evropě.4) Příroda posledního glaciálu v Evropě a ČR (analogie z centrální Asie), glaciální refugia rostlin a živočichů (jižní vs. kryptická).5) Přechod k holocénu, stratigrafický sled, vymírání na konci pleistocénu.6) Stratigrafické členění holocénu, různé modely vývoje klimatu.7) Refugia a holocénní šíření dřevin v Evropě a ČR.8) Paleomalakozoologie: změny středoevropské malakofauny od posledního pleniglaciálu po současnost.9) Příroda starého holocénu a kultury mezolitu v Evropě a ČR.10) Příroda středního holocénu a kultury neolitu a eneolitu v Evropě a ČR.11) Příroda mladého holocénu a mladší lidské kultury v Evropě a ČR.12) Původ a staří současných středoevropských biotopů.

Literatura

Ložek V. (1973): Příroda ve čtvrtohorách. Academia, Praha.Elias S.A. (ed.) (2007): Encyclopedia of quaternary science. Elsevier, London.Pokorný P. (2011): Neklidné časy. Kapitoly ze společných dějin přírody a lidí. Dokořán, Praha.Ložek V. (2011): Po stopách pravěkých dějů. O silách, které vytvářely naši krajinu. Dokořán, Praha.Ložek V. (2007): Zrcadlo minulosti. Česká a slovenská krajina v kvartéru. Dokořán, Praha.Roberts N. (1998): The Holocene: an environmental history (2nd ed.). Blackwell, Malden.Sádlo J., Pokorný P., Hájek P., Dreslerová D., Cílek V. (2008): Krajina a revoluce. Významné přelomy ve vývoji kulturní krajiny Českých zemí. 3. upravené vydání. Malá Skála, Praha.Lang G. (1994) Quartäre Vegetationsgeschichte Europas: Methoden und Ergebnisse. G. Fischer, Jena, Stuttgart, New York.

Požadavky

Bi1030 Fylog. a diver. bezobratlých && Bi2030 Fylog. a diver. vyš. rostlin && Bi5080 Základy ekologie

Garant

doc. RNDr. Michal Horsák, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Michal Horsák, Ph.D.Mgr. Jan Roleček, Ph.D.