Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vícerozměrné metody - cvičení (Bi8600c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi8600c - Vícerozměrné metody - cvičení, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je prohloubení teoretických a praktických znalostí vícerozměrné analýzy dat. Po absolvování předmětu je student schopen: Popsat a vizualizovat vícerozměrná data; Použít vícerozměrné statistické testy; Vybrat a spočítat podobnosti a vzdálenosti pomocí vhodné metriky; Vypočítat a vizualizovat asociační matice; Provést shlukování pomocí adekvátního shlukovacího algoritmu; Aplikovat metody ordinační analýzy na vícerozměrná data; Interpretovat výsledky získané prostřednictvím vícerozměrných metod.

Osnova

1. Popis a vizualizace vícerozměrných dat2. Vícerozměrné statistické testy: vícerozměrný t-test, vícerozměrná analýza rozptylu3. Podobnosti a vzdálenosti ve vícerozměrném prostoru a jejich výpočet4. Asociační matice, jejich výpočet a využití5. Shluková analýza a její aplikace při analýze vícerozměrných dat6. Ordinační analýzy – analýza hlavních komponent (PCA)7. Ordinační analýzy – korespondenční analýza (CA) a mnohorozměrné škálování (MDS)

Literatura

Introduction to pattern recognition :a Matlab approach sergios. ISBN 9780123744869. info• Zar, J.H. (1998) Biostatistical Analysis. Prentice Hall, London. 4th ed• Legendre, P., Legendre, L. (1998) Numerical Ecology. Elsevier, 2nd edFLURY, B., H. RIEDWYL: Multivariate Statistics. A Practical Approach, Chapman and Hall, London — New York 1988

Požadavky

Současný zápis předmětu Bi8600 Vícerozměrné metody.

Garant

doc. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Eva JanoušováRNDr. Simona LittnerováMgr. Eva Budinská, Ph.D.