Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paleoantropologie (Bi8610)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi8610 - Paleoantropologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz vychází z aktuálních principů fylogeneze a taxonomie homininů a zaměřuje se na proces antropogeneze v kontextu měnícího se přírodního a sociálního prostředí. Na konci kurzu by student měl být schopen: popsat anatomický vývoj homininů; interpretovat teritoriální expanzi lidských populací v prostoru a čase; vysvětlit proces adaptace na nově osídlená prostředí. Konkrétně by měl být schopen popsat morfologii i chování jednotlivých taxonů homininů a znát klíčová paleoantropologická naleziště ve světě i v ČR.

Osnova

1. Principy fylogeneze a taxonomie homininů; vývojové stromy a kladogramy; význam paleogenetiky.2. Proces antropogeneze; bipední lokomoce jako hybný moment; komplex průvodních změn na jednotlivých částech skeletu.3. Formování a prvotní adaptace homininů v Africe (Sahelanthropus tchadensis, Orrorin tugenensis, Ardipithecus ramidus).4. Archaičtí, robustní a "přechodní" australopitékové, jejich morfologie, prostředí a chování.5. První zástupci rodu Homo v Africe (Homo rudolfensis, H. habilis).6. Kolonizace Eurasie (Homo ergaster, H. erectus, H. antecessor).7. Variabilita populací Starého světa (Homo heidelbergensis, H. rhodesiensis; problematika H. denisoviensis, H. floresiensis).8. Neandertálci a jejich variabilita v eurasijském pásmu.9. Moderní lidé I: vznik nové populace v Africe a její šíření "jižní cestou" (variabilita a adaptace v tropickém pásmu Starého světa).10. Moderní lidé II: šíření "severní cestou" (adaptace a chování v periglaciálním prostředí Eurasie a osídlení Ameriky).

Literatura

povinná literaturaSvoboda, J. (Ed.): Evoluce člověka. Praha, Academia, v tisku.Šmahel, Z. 2005: Příběh lidského rodu. Brno, MZM.Vančata, V. 2012: Paleoantropologie a evoluční antropologie. Praha, Pedagogická fakulta UK.Wolpoff, M. 1999: Paleoanthropology. Boston, McGraw-Hill.doporučená literaturaFridrich, J. 2005: Ecce Homo: Svět dávných lovců a sběračů. Praha, Krigl.Mellars, P. et al. 2007: Rethinking the human revolution. Cambridge, McDonald Institute Monographs.Stringer, Ch., Gamble, C. 1993: In search of the Neanderthals. London, Thames and Hudson.Teschler-Nicola, M. (Ed.) 2006: Early modern humans at the Moravian Gate. The Mladeč caves and their remains. Wien, New York, Springer.Henke, W., Tatterstall, I. (Eds.) 2007: Handbook of paleoanthropology. Berlin, Sprager Verlag.Trinkaus, E., Svoboda, J., (Eds.) 2006: Early modern human evolution in Central Europe. The people of Dolní Věstonice and Pavlov. Oxford, Oxford University Press.Velemínská, J., Brůžek, J., (Eds.) 2008: Early modern humans from Předmostí. Praha, Academia.Vlček, E. 1969: Neandertaler der Tschechoslowakei. Praha, Academia.

Garant

prof. PhDr. Jaroslav Malina, DrSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Svoboda, DrSc.