Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paleoetnologie (Bi8611)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi8611 - Paleoetnologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je vymezení teoretických základů pro rekonstrukci minulých společenských systémů a evoluci lidského chování, s důrazem na původní lovecko-sběračské a pastevecké společnosti. Vychází z obecných principů etologie, evoluční psychologie a behaviorální ekologie. V detailu se pak zaměřuje na interdisciplinární analýzu vybraných komplexně prozkoumaných „modelových areálů“ z hlediska archeologie i etnoarcheologie. Po absolvování kurzu by studenti měli být schopni: rozlišovat definovat základní disciplíny – etologie, evoluční psychologie a behaviorální ekologie, etnologie/etnografie, etnoarcheologie a paleoetnologie; rozpoznat a interpretovat stopy minulých sídelních systémů v krajině; interpretovat artefakty v kontextu výrobních procesů a potravních strategií; popsat symbolismus a náboženské rituály; analyzovat intra- i interetnické kontakty.

Osnova

1. Definice pojmů – etologie, evoluční psychologie a behaviorální ekologie člověka; etnologie/etnografie, etnoarcheologie, paleoetnologie; historie výzkumu a přehled základních teorií; metody výzkumu (terén, studium literatury, sbírky, experiment); tvorba modelů a jejich aplikace.2. Lidské chování I – přirozenost vs. výchova; sebeidentifikace, kooperace, altruismus, kompetice, agrese; příbuzenský výběr; změněné stavy vědomí.3. Lidské chování II – etnicita; teorie kulturních změn, akulturace; kulturní „nárazníky“ a bariéry4. - 5. Experimentální přístup – teoretické i praktické dovednosti (střelba z luku, rozdělání ohně)6 - 7. Artefakty a výrobní procesy – artefakty z organických a anorganických materiálů, popis a dokumentace výrobních procesů (chaȋne opératoire) a traseologie8. Společnost v krajině I – koncepce času a prostoru; analýza sídlišť, sezonalita, teritorialita, orientace v krajině a tvorba kognitivních map9. Společnost v krajině II – výživa a strategie obživy (lovecko-sběračské, rybářské, pastevecké a zemědělské společnosti); ekologická udržitelnost10. Počátky náboženství – historie výzkumu a základní teorie (primitivní ateismus, animismus, totemismus, manismus, magické myšlení, šamanismus, neošamanismus/paleošamanismus); symbolismus a rituály11-12. Etnoarcheologie v praxi: Příklady vybraných studií

Literatura

povinná literaturaBarret, L., Dunbar, R., Lycett, J. 2007: Evoluční psychologie člověka. Praha, Portál.David, N., Kramer, C. 2001: Ethnoarchaeology in Action. New York, Cambridge University Press.Dunbar, R. 2009: Příběh rodu Homo. Praha, Academia.Eibl-Eibesfeldt, I. 1989: Human ethology. New York, Aldine de Gruyter.Lorenz, K. 1992: Takzvané zlo. Praha, Mladá Fronta.Svoboda, J. 1999: Čas lovců. Brno, Archeologický ústav AVČR Brno.Svoboda, J., Sázelová, S., Kosintsev, P. A., Jankovská, V., Holub, M. 2011: Resources and spatial analysis at actual Nenets campsites: Ethnoarchaeological implications. Journal of Anthropological Archaeology, 30 (1), 30 – 43.Waal, F. de 2006: Dobráci od přírody. Praha, Academia.Wilson, E. O. 1993: O lidské přirozenosti. Praha, Nakladatelství Lidové Noviny.doporučená literaturaBinford, L. R. 1978: Nunamiut Ethnoarchaeology. New York, Academic Press.Boyd, R., Richerson, P. J. 2012: V genech není všechno. Praha, Academia.Dawkins, R. 1999: Sobecký gen. Praha, Mladá Fronta.Ingold, T. 2000: The perception of the enviroment: Essays on livehood, dwelling and skill. London – New York, Routledge.Jelínek, J. 2006: Střecha nad hlavou. Kořeny nejstarší architektury a bydlení. Brno, Vutium.Komárek, S. 2000: Příroda a kultura. Praha, Academia.

Garant

prof. PhDr. Jiří Svoboda, DrSc.

Vyučující

Mgr. Sandra Sázelová, Ph.D.prof. PhDr. Jiří Svoboda, DrSc.