Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komparativní osteologie (Bi8612)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi8612 - Komparativní osteologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámení studenta s morfologií lidských a zvířecích kostí a nabytí základních teoretických i praktických znalostí, využitelných při antropologickém a archeozoologickém zpracování kosterních nálezů. Po absolvování kurzu by studenti měli být schopni na základě morfologie kosti odlišit lidské kosti od zvířecích, anatomicky je popsat a stranově přiřadit, a v případě zvířecích kostí je i druhově určit (se zaměřením na nejčastěji se vyskytující druhy domácích a divokých zvířat). Dále studenti získají přehled o dalších nadstavbových metodikách spojených s analýzou osteologického a odontologického materiálu (např. analýza izotopů pro potravní adaptace a migrace, mikrostruktura zubů a stresové markery) a seznámí se s proměnami vztahu člověka a zvířat od pleistocénu po současnost.

Osnova

1. Komparační osteologie (stručný přehled historie, úvod do morfoskopické metody), metodický postup při vyhodnocování osteologického souboru, navazující analýzy využívané pro osteologický materiál (např. analýza izotopů pro potravní adaptace a migrace)2. Skeleton axiale I. Cranium: fylogenetické a ontogenetické aspekty3. Morfologie kostí neurokrania a splanchnokrania: základní deskripce, mezidruhové rozdíly, růstové změny4. Odontologie: fylogenetické a ontogenetické aspekty5. Odontologie: základní deskripce jednotlivých typů zubů a dentice, mezidruhové rozdíly a růstové změny6. Skeleton axiale II. Ossa trunci: fylogenetické a ontogenetické aspekty7. Morfologie kostí páteře a hrudníku: základní deskripce, mezidruhové rozdíly, růstové změny8. Skeleton membrorum (appendiculare): fylogenetické a ontogenetické aspekty9. Morfologie kostí horní končetiny: základní deskripce, mezidruhové rozdíly, růstové změny10. Morfologie kostí dolní končetiny: základní deskripce, mezidruhové rozdíly, růstové změny11. Vztah člověka a zvířat I:(pleistocén – holocén) etologie vztahu člověka a zvířat, doklady lovu a rybolovu, vliv domestikace12. Vztah člověka a zvířat II: (současné společnosti) vybrané příklady současných lovecko-sběračských, rybářských, pasteveckých a zemědělských společností

Literatura

povinná literaturaFrance, D. 2008: Human and nonhuman bone identification. BocaRaton: CRC Press.Hillson, S. 2005: Teeth. Cambridge: Cambridge University Press.Lyman, R. L.2008: Quantitative paleozoology. Cambridge: Cambridge University Press.Hupková, A., Urbanová, P., Pěnička, R. 2012: Virtuální učebnice pro studium morfologie kostry člověka. Dostupná na: http://anthrop.sci.muni.cz/page.yhtml?id=592Kolda, J. 1951: Osteologický atlas. Praha.White, T. D., Folkens, P. A. (eds.) 2005: The human bone manual. Boston: Elsevier Academic Press.doporučená literaturaAdams, J. B., Crabtree, P. J. 2008: Comparative skeletal anatomy: A photographic atlas for medical examiners, coroners, forensic anthropologist and archeologist. New York: Springer.Reitz E. J., Wing, E. S. 2008: Zooarchaeology. Cambridge: Cambridge University Press.Lyman, R. L. 1994: Vertebrate taphonomy. Cambridge: Cambridge University Press.

Garant

prof. PhDr. Jiří Svoboda, DrSc.

Vyučující

Mgr. Sandra Sázelová, Ph.D.prof. PhDr. Jiří Svoboda, DrSc.Mgr. Adela Hupková