Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vědecká práce v botanice a zoologii (Bi8705)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi8705 - Vědecká práce v botanice a zoologii, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je zprostředkovat formální dovednosti a podat praktický návod k efektivní prezentaci vlastních badatelských výsledků, a to formou diplomové práce, vědeckého sdělení v časopise či vystoupení na konferenci nebo semináři. Předmět je určen hlavně studentům magisterského studijního oboru sytematická biologie a ekologie - směr botanika. Na praktickou výuku ve cvičeních formou úpravy textů nebo krátkých prezentací a řízenou kritickou diskusi o vědeckých textech a vystoupeních kolegů bude navazovat samostatná domácí práce.

Osnova

1. Obvyklá struktura původních vědeckých sdělení (článků) a jejich nejčastější nedostatky; tabulky a obrazový doprovod.2. Diplomové a bakalářské práce, jejich správná struktura a notorické chyby.3. Příprava seznamu literatury a její správné citování v textu i seznamu.4. Sestavení abstraktu a souhrnu.5. Příprava plakátového sdělení (posteru). Co je to Powerpoint?.6. Je jazyk nepřítel? Čeština v diplomových pracích a vědeckých i populárních sděleních. Jak psát, aby se to dalo číst.7. Angličtina ve vědeckých sděleních; základní rady, jak se vyhout nejhorším prohředkům.8. Hodnocení výsledků vědecké práce - scientometrie (ISI, impact factor, JCR, SCI, Current Contents).9. Zdroje vědeckých informací v systematické a ekologické botanice, tištěné i elektronické.10. Redakční práce, redigování vědeckých sdělení a časopisů (případně beseda se zkušeným redaktorem botanického vědeckého časopisu).11. Korektury a styk s redakcí.12. Recenze vědeckých sdělení a hodnocení rukopisů; knižní recenze určené k publikaci.Další literaturaHerben T. (2000): Malý průvodce studiem geobotaniky. - http://www.natur.cuni.cz/~botanika/pdf/pruvodce_geob.pdf

Literatura

doporučená literaturaJak psát a přednášet o vědě. Edited by Zdeněk Šesták. 1. vyd. Praha: Academia, 2000. 204 s. ISBN 80-200-0755-5. infoČMEJRKOVÁ, Světla, František DANEŠ a Jindra SVĚTLÁ. Jak napsat odborný text. Vyd. 1. Voznice: LEDA, 1999. 255 s. ISBN 80-85927-69-1. infoSPARLING, Don. English or Czenglish? :jak se vyhnout čechismům v angličtině. 2. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1990. 274 s., cv. ISBN 80-04-25329-6. infoneurčenoECO, Umberto a Ivan SEIDL. Jak napsat diplomovou práci. Olomouc: Votobia, 1997. 271 s. ISBN 80-7198-173-7. info

Požadavky

( Bi3110 Vědecká prezent. v bot. a zool || B3110 Vědecká prezent. v botanice I. )&&(! B8705 Vědecká prez. v botanice II. )Absolvování kurzu Vědecká prezentace v botanice I.Předmět je vhodný zejména pro studenty magisterského studia systematické biologie a ekologie, směr botanika, je však otevřen i studentům bakalářského studia nebo jiných magisterských oborů.

Garant

Ing. Jiří Danihelka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří Danihelka, Ph.D.