Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evoluční dynamika obratlovců (Bi9180)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi9180 - Evoluční dynamika obratlovců, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je podrobně ozřejmit peripetie rozhodujících evolučních transformací vývojové historie obratlovců, jejich interpretace v pojmosloví strukturní a vývojové biologie a kontextuálních souvislostí paleoekologických a paleogeografických. Absolvent by měl být schopen odvodit příčinné souvislosti současné diverzity jednotlivých skupin obratlovců (včetně diverzity adaptací specifických pro jednotlivé taxony) a posoudit roli jednotlivých vývojových mechanismů.

Osnova

1. Vstupní organizace strunatců (Chordata): ilustrace alternativních přístupů k hodnocení vývojových mechanismů a evoluční historie. Diverzifikace strunatců, vývojová specifika Craniata a jejich zdroje.2. Bazální radiace Craniata a ustavování základního strukturního a organizačního rozvrhu podkmene: vznik hlavy, lebky, mineralizovaných tkání, přestavba branchiální oblasti, stabilizace základních epigenetických modulů.3. Vznik a časná historie Gnathostomata, související organizační přestavby a jejich variantní řešení. Chondrichthyes: historie třídy, organizační pozadí a specifika stávající radiace4. Osteognathostomata: vstupní rozvrh a jeho vývojové modifikace. Evoluční dynamika Actinopterygyii.5. Osteognathostomata: zvláštnosti Sarcopterygii a vznik Tetrapoda6. Tetrapoda: evoluční pozadí bazálních divergencí. Specifika Lissamphibia.7. Amniota: vznik amniotní organizace, apomorfie amniotní organizace, radikální přestavba základní modulů časné embryogeneze a vývojová platforma fylogenetické diverzifikace Amniota8. Sauropsida, peripetie vývojových přestaveb a historie jednotlivých úseků kladogeneze. Lepidosauria: vývojové a organizační pozadí historie skupiny9. Archosauria: vývojové a organizační pozadní historie skupiny. Vznik a diverzifikace Aves.10. Synapsida: vstupní rozvrh a mechanismy ustavování savčí organizace a historie diverzity savců.

Literatura

Benton, M. J. (2005), Vertebrate Paleontology, 3rd ed. Blackwell Science LtdPough F.H. et al., 2009 : Vertebrate Life. 8th Ed. Benjamin Cummings.GAISLER, Jiří a Jan ZIMA . Zoologie obratlovců. 2. přepracované. Praha: Academia, 2007. s. 1-692, 692 s. ISBN 978-80-200-1484-9. infoZRZAVÝ, Jan. Fylogeneze živočišné říše. 1. vyd. Praha: Scientia, 2006. 255 s. ISBN 80-86960-08-0. infoROČEK, Zbyněk. Historie obratlovců :evoluce, fylogeneze, systém. Vyd. 1. Praha: Academia, 2002. 511 s., [1. ISBN 80-200-0858-6. info

Požadavky

Bi2080 Histologie a organologie

Garant

Mgr. Adam Konečný, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Adam Konečný, Ph.D.