Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie člověka v kvartéru (Bi9291)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi9291 - Ekologie člověka v kvartéru, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Paleoekologie rekonstruuje minulé klima a přírodní prostředí, sleduje adaptaci homininů na jeho změny a celkový dopad na evoluci člověka.Na konci tohoto kurzu by měl student být schopen porozumět a vysvětlit, jak vypadala krajina a životní prostředí v měnících se podmínkách kvartéru a jakými metodami je možné tyto změny zaznamenat a zhodnotit. Student by měl zvláště porozumět způsobu biologické i sociální adaptace člověka na tyto podmínky.

Osnova

1. Úvod I – definice pojmů (ekologie, populace, nika, biom, ekosystém, biodiverzita, sukcese, klimax), potravní řetězce, ekologická udržitelnost - S. Sázelová.2. Úvod II - ekologická antropologie, adaptace člověka na měnící se přírodní podmínky - S. Sázelová.3. Evoluce klimatu a krajiny v Eurasii (rytmus klimatických cyklů, typy sedimentů a vulkanitů, datování, korelace, použítí analogií, rekonstrukce krajiny) - J. Svoboda.4. Evoluce klimatu a krajiny v Africe (specifika vývoje v tropech, dopad na evoluci homininů)– specifika pro oblast Afriky) - J. Svoboda.5. Glaciální prostředí. Pleistocenní pevninské zalednění. Prostředí horského zalednění, proglaciální zóny a pleistocenní pluviální zóny - J. Demek.6. Kryogenní procesy a tvary v periglaciálním prostředí; paleoekologická rekonstrukce prostředí na základě kryogenních tvarů - J. Demek.7. Paleobotanika. Pojmy pylové a makrozbytkové analýzy, pylové spektrum, paleorekonstrukce. Metodika terenních prací, "přírodní archivy" - rašeliniště/rašelina, vodní biotopy/jezerní, rybniční a obdobné sedimenty, netradiční, většinou antropogenní uloženiny, lesní humus. Laboratorní příprava vzorků a interpretace výsledků, grafické znázornění, pylový diagram - V. Jankovská.8. Pyloanalyticky zpracované lokality z Čech, Moravy, Slovenska a vybrané lokality z prostoru severní Euroasie; ukázky vegetačních a krajinářských poměrů dnešní boreální zóny Eurasie a jejich využití jako analogií - V. Jankovská.9. Základní stratigrafické členění kvartéru a struktura fauny, především v posledním glaciálu, ve vztahu ke změnám prostředí - R. Musil.10. Analýzy prostředí jako komplexní souhrn abitotických a biotických faktorů - R. Musil.11. Tafonomie – definice; přehled a metodiky rozlišení základních abiotických a biotických činitelů působících na fosilní osteologický materiál - S. Sázelová.

Literatura

povinná literaturaButzer, K. W. 1971: Environment and archaeology: An ecological approach to prehistory. Chicago, Aldine.Ložek, V. 1973: Příroda ve čtvrtohorách. Praha, Academia.Musil, R. 2005: Klima v posledním glaciál.Acta Musei Moraviae, Sci. geol. 90, 223-246.Pokorný, P. 2011: Neklidné časy. Praha, Dokořán.Svoboda, J., Havlíček, P., Ložek, V., Macoun, J., Musil, R., Přichystal, A., Svobodová, H., Vlček, E. 1994, 2002, 2009: Paleolit Moravy a Slezska. Brno, Archeologický ústav AV ČR Brno, 1.-3. vyd.van Andel, T., Davies, W. (Eds.) 2003: Neanderthals and modern humans in the European landscape during the last glaciation: Archaeological results of the Stage 3 Project. Cambridge, McDonald Institute Monographs.Washburn, A. L. 1979: Geocryology. A survey of periglacial processes and environments. London, Edward Arnold.doporučená literaturaEmbleton, C., King, C. A. M. 1975: Periglacial Geomorphology. London, Edward Arnold.French, H. 2007: The Periglacial Environment, Third Edition, Chichester, Wiley.Jankovská, V. 1997: Možnosti využití pylové analýzy. Lesnická práce 10, 366-367.Jankovská, V. 1997: Vývoj vegetace střední Evropy od konce poslední doby ledové do současnosti. Lesnická práce 11, 409-412.Lang, G. 1994: Quartare Vegetationsgeschichte Europas. Jena, Stuttgart, New York, Gustav Fischer Verlag.Ložek, V. 2007: Zrcadlo minulosti: Česká a slovenská krajina v kvartéru. Praha, Dokořán.Musil, R. 2005: Rekonstrukce prostředí střední Evropy v době 9.000 až 5.500 let. Ve službách archeologie 6, 239-245.Musil, R. 2010: Palaeoenvironment at Gravettian Sites in Central Europe with emphasis on Moravia (Czech Republic). Quartär 57, 95-123.Musil, R. 2010: The environment of the middle Palaeolithic sites in Central and Eastern Europe. Wroclaw, Acta Universitatis Wratislaviensis, No 3207, Studia archeologiczne XLI, 121- 179.

Garant

prof. PhDr. Jiří Svoboda, DrSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Svoboda, DrSc.RNDr. Vlasta Jankovská, CSc.Mgr. Sandra Sázelová, Ph.D.