Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulární genetika člověka (Bi9325)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi9325 - Molekulární genetika člověka, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem tohoto kurzu je poskytnout studentům hlbší molekulárně-genetický náhled na vybrané oblasti genetiky člověka. Na konci kurzu by studenti měli být schopni charakterizovat strukturu lidského genomu a ovládat principy metod, které se používají při jeho analýze. Měli by být obeznámeni s projektem lidského genomu (HGP) a s praktickým využitím poznatků získaných při jeho řešení. Měli by ovládat molekulární aspekty lidské evoluce a porozumět molekulárnímu základu geneticky podmíněných chorob u člověka (monogenních i polygenních), jakož i formulovat principy farmakogenetiky, genové terapie u člověka a forenzní genetiky.

Osnova

Organizace a exprese lidského genomu.Multigenové rodiny a repetitivní DNA.Polymorfismus lidské DNA; detekce a screening mutací v lidském genomu.Metody identifikace a izolace genů.Molekulární genetika při studiu lidské evoluce.Molekulární aspekty monogenních onemocnění.Projekt Lidský genom.Somatické mutace a rakovina.Molekulární patologie.Komplexní choroby.Farmakogenetika.Genová terapie.Forenzní genetika.

Literatura

Human molecular genetics. Edited by Tom Strachan - Andrew P. Read. 1st ed. Oxford: BIOS Scientific Publishers, 1997. xiv, 597 s. ISBN 1-872748-69-4. info

Požadavky

( B7250 Genetika člověka || Bi7250 Genetika člověka ) && ( Bi6081 Bc. SSZ z Mol. biol. a gen. || Bi6082 Bc. SSZ z Obecné biologie || Bi6087 Bc. SSZ z Buněč. a Mol. Diagn. || SOUHLAS )

Garant

prof. RNDr. Jiří Doškař, CSc.

Vyučující

RNDr. Vladimíra Vallová, Ph.D.Mgr. Aneta Mikulášová