Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rodinné právo pro vyšší justiční úředníky (BJ303Zk)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BJ303Zk - Rodinné právo pro vyšší justiční úředníky, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem výuky je aktivně získat znalosti a dovednosti z rodinného práva jako základního odvětví soukromého práva.Na konci výuky bude student schopen samostatně vyhledat, nastudovat, analýzovat a komentovat judikaturu Ústavního soudu a Evropského soudu pro lidská práva, včetně tzv. disentních stanovisek. Tím student získá povědomí o lidskoprávní dimenzi rodinného práva a jeho významu pro člověka jako dítěte, rodiče, manžela, náhradního rodiče apod. Student bude moci porozumět dané problematice v souvislostech. Nahlédnutím do právních řádů jiných zemí se student seznámí s problematikou sbližování a rozcházení rodinných práv v Evropě, s jeho kořeny. Porozumí problematice "common core" a informace využije k formulování "better law". Tím student získá předpoklady pro argumentačně promyšlená a racionální stanoviska ve věci vývoje rodinného práva a jeho tendencí. Pouze správné porozumění dané problematiky v jejich širších souvislostech povede studenta ke správné aplikaci jak platné právní úpravy, tak úpravy rekodifikované. V průběhu výuky student - mimo jiné - aktivně rozebírá případové studie, analyzuje a řeší modelové případy, interpretuje a aplikuje zákon a promyšleně a racionálně argumentuje.

Osnova

Význam rodinného práva a jeho postavení v systému práva. Vznik manželství. Manželství neplatné a zdánlivé. Práva a povinnosti manželů. Zánik a zrušení manželství. Vznik partnerství. Práva a povinnosti partnerů. Zánik a zrušení partnerství. Nesezdané soužití. Práva a povinnosti druha a družky. Určování rodičovství. Aktuální otázky mateřství. Domněnky otcovství. Rodičovská zodpovědnost. Vyživovací povinnost. Instituty náhradní rodinné péče: pěstounská péče, osvojení, svěření do výchovy jinému. Opatrovnictví a poručenství. Sociálně-právní ochrana. Práva dítěte. Aktuální otázky rekodifikace.

Literatura

povinná literaturaKRÁLÍČKOVÁ, Zdeňka . Kapitola 1. O rodinném právu. In Hrušáková, M., Králíčková, Z., Westphalová, L. a kol.. Rodinné právo. 1. vyd. Praha: C. H. Beck, 2015. s. 22-46. Academia iuris. ISBN 978-80-7400-552-7. infodoporučená literaturaObčanský zákoník :komentář. Edited by Milana Hrušáková - Zdeňka Králíčková - Lenka Westphalová - Mi. 1. vyd. V Praze: C.H. Beck, 2014. xxxi, 1349. ISBN 9788074005039. infoHRUŠÁKOVÁ, Milana a Zdeňka KRÁLÍČKOVÁ . Rodinné právo : praktická cvičení. 4. vyd. (Učebnice). 4., přeprac. a dopl. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2005. 139 s. (Edice učebnic Právnické fakulty MU ; č. 359). ISBN 80-210-3719-9. info

Požadavky

! OBOR ( PR ) && ! PROGRAM ( N - VS )

Garant

doc. JUDr. Zdeňka Králíčková, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. Zdeňka Králíčková, Ph.D.