Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy práva životního prostředí (BM601Zk)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BM601Zk - Základy práva životního prostředí, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem jednosemestrové výuky je seznámit studenty s obecnými otázkami práva životního prostředí. V návaznosti na obecné instituty jsou předmětem výuky vybrané otázky zvláštní části práva životního prostředí.Na konci tohoto kurzu bude student schopen pracovat s prameny práva životního prostředí, porozumět podstatě a poslání předmětu práva životního prostředí jak v obecné, tak ve zvláštní části práva životního prostředí, vysvětlit jeho funkce, vyargumentovat jeho opodstatněnost. Dovede vytvářet právní stanoviska k základním modelovým případům, určit orgán příslušný k rozhodování v těchto případech a sepsat potřebné právní podání.

Osnova

Obecná část:Základní pojmy, systém, prameny, subjekty a ústavní základy práva životního prostředí. Posuzování vlivů na životní prostředí. Právo na informace o životním prostředí. Prevence v právu životního prostředí.Odpovědnost v právu životního prostředí. Ekonomické nástroje ochrany životního prostředí.Zvláštní část:Ochrana ovzduší. Odpady. Ochrana vody. Ochrana půdy a lesa. Ochrana přírody.

Literatura

DUDOVÁ, Jana , Ilona JANČÁŘOVÁ, Milan PEKÁREK a Ivana PRŮCHOVÁ. Právo životního prostředí. 2. přeprac. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2006. 379 s. ISBN 80-210-3978-7. infoPEKÁREK, Milan a Ilona JANČÁŘOVÁ. Právo životního prostředí. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2002. 108 s. ISBN 80-210-2784-3. infoPEKÁREK, Milan , Ivana PRŮCHOVÁ , Milan DAMOHORSKÝ a Drahomíra PÁLENSKÁ. Zákon o ochraně přírody a krajiny a předpisy související : komentované znění [Učebnice]. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2000. 320 s. Edice učebnic PrF MU v Brně ; č. 244. ISBN 80-210-2376-7. infoCINGROŠ, Josef, Jana DUDOVÁ , Ilona JANČÁŘOVÁ, Milan PEKÁREK a Ivana PRŮCHOVÁ. Právo životního prostředí. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1998. 336 s. ISBN 80-210-1973-5. info

Požadavky

NOW ( BM601Z Základy práva ŽP seminář ) || BM601Z Základy práva ŽP seminář The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.

Garant

JUDr. Jana Dudová, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. Ing. Milan Pekárek, CSc.doc. JUDr. Ivana Průchová, CSc.JUDr. Jana Dudová, Ph.D.doc. JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D.JUDr. Mgr. Jaroslav Knotek, Ph.D.JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D.