Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní soudnictví (BO505Zk)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BO505Zk - Mezinárodní soudnictví, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování kursu je student schopen:vybrat vhodnou variantu řešení sporů ve vztazích s mezinárodním prvkem;analyzovat ujednání o způsobu řešení sporů a idenfikovat rizika s ním spojená;konstruovat rozhodčí smlouvu, ujednání o volbě sudiště a smluvní ujednání týkající se řešení sporů prostřednictvím alternativních způsobů řešení sporů;zohlednit právně-geografická hlediska forem řešení sporů;aplikovat právní prameny regulující mezinárodní obchodní soudnictví a arbitráž.

Osnova

Druhy řešení sporů v mezinárodním obchodě (výhody, nevýhody).Principy úpravy jednotlivých druhů řešení sporů.Vztah mezi jednotlivými způsoby řešení sporů.Způsob řešení sporů s ohledem na uznání a výkon rozhodnutí v cízím státě.Prorogace (volba sudiště).Rozhodčí smlouva.Průběh rozhodčího řízení a právo rozhodné v rozhodčím řízení (odlišnost od řízení soudního).Kontrolní a pomocné funkce soudů v rozhodčím řízení (uznání, zrušení, výkon).

Literatura

ROZEHNALOVÁ, Naděžda . Zásada autonomie a zásada rozhodování rozhodců o své pravomoci - dvě stránky jednoho problému. Časopis pro právní vědu a praxi, Brno: Masarykova univerzita, 2008, Roč. 16, č. 2, s. 112-121. ISSN 1210-9126. ISSN 1210-9126. infoROZEHNALOVÁ, Naděžda . Určení fóra a jeho význam pro spory s mezinárodním prvkem I. Bulletin advokacie, Praha: Česká advokátní komora, 2005, Roč. 2005, č. 4, s. 8-16. ISSN 1210-6348. info

Požadavky

! OBOR ( PR ) && ! PROGRAM ( N - VS )

Garant

JUDr. Tereza Kyselovská, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Tereza Kyselovská, Ph.D.Mgr. Lucie Zavadilová