Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Občanské právo hmotné pro bakaláře I (BZ208K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BZ208K - Občanské právo hmotné pro bakaláře I, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen:-definovat základní pojmy,zásady a prameny českého občanského práva-zařadit občanské právo do systému soukromého práva-zorientovat se v obecné části občanského práva hmotného;- zařadit občanské právo do systému soukromého práva a porozumět systému občanského práva a systematice občanského zákoníku;-kategorizovat subjekty občanskoprávních vztahů-charakterizovat osoby v právním smyslu, věci v právním smyslu;-interpretovat obecnou úpravu občanskoprávních skutečností;-vyjádřit se k aktuálním tendencím vývoje občanského práva v rámci České republiky, základním změnám, ke kterým dochází;

Osnova

Téma I.Pojem, funkce, místo občanského práva v systému práva soukromého, systematika občanského zákoníku, základní principy soukromého práva.Téma II.Osoby v právním smyslu, osoby fyzické, právo na ochranu osobnosti. Osoby právnické - základní charakteristika, systematika, spolky, fundace,ústavy. ZastoupeníVěc v právním smyslu v širších souvislostech.Ochrana subjektivních práv.Téma III.Občanskoprávní skutečnosti - systematika, právní jednání, význam času a jeho význam, domněnky, fikce a jejich význam.

Literatura

HURDÍK, Jan , Alexander BĚLOHLÁVEK a Vladimír PLECITÝ. Občanské právo hmotné. Obecná část. Absolutní majetková práva. první. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s.r.o., 2013. 308 s. ISBN 978-80-7380-377-3. infoHURDÍK, Jan, Josef FIALA a Milana HRUŠÁKOVÁ. Úvod do soukromého práva. 2., rozš. a upr. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2002. 158 s. ISBN 80-210-2976-5. info

Požadavky

! OBOR ( PR ) && ! PROGRAM ( N - VS )

Garant

doc. JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Lenka Dobešová, Ph.D.prof. JUDr. Josef Fiala, CSc.JUDr. Jiří Handlar, Ph.D.Mgr. Miloslav Hrdličkaprof. JUDr. Jan Hurdík, DrSc.doc. JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.Mgr. Matěj DobešJUDr. Michal JanoušekMgr. Martina MušálkováMgr. Bc. Ondřej PavelekMgr. Tereza PondikasováMgr. Vlastimil VitoulJUDr. Pavel Koukal, Ph.D.doc. JUDr. Markéta Selucká, Ph.D.