Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy civilního procesu (BZ305Zk)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BZ305Zk - Základy civilního procesu, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem výuky předmětu Základy občanského práva procesního je seznámení se základy civilního procesu v rozsahu občanského soudního řádu.Na konci tohoto kurzu bude student schopen:Porozumět základním pojmům a institutům civilního procesu a vysvětlit je v historických souvislostech;Použít informace o procesních pojmech a institutech k řešení konkrétních procesních situací;Vytvořit samostatně některá podání;Předkládat racionální návrhy na řešení některých procesních situací;Na základě nabytých znalostí aplikovat ustanovení procesních předpisů na konkrétní procesní situace;Interpretovat procesní předpisy v souladu s konstantní judikaturou soudů.

Osnova

Občanské právo procesní a civilní proces - právní prameny a literatura, pojem občanského práva procesního a civilního procesu, vznik a význam civilního procesu, procesní principy;Druhy civilního procesu - charakteristika jednotlivých druhů civilního procesu, diferenciace občanského soudního řízeníSubjekty civilního procesu - charakteristika subjektů civilního procesu, pravomoc soudů, příslušnost soudů;Subjekty civilního procesu - účastníci řízení, způsobilost být účastníkem řízení, procesní způsobilost, společenství účastníků, vedlejší účastenství, věcná legitimace zastupování účastníků;Řízení na soudu I. stupně - zahájení řízení a jeho účinky, procesní podmínky, žaloba a žalobní právo;Řízení na soudu I. stupně - příprava jednání, jednání, přerušení a zastavení řízení, zkrácená řízení;Řízení na soudu I. stupně - diferenciace procesu na řízení sporné a řízení nesporné, nesporná řízení;Dokazování - pojem a předmět dokazování, průběh dokazování, důkazní břemeno, důkazní prostředky a jejich druhy;Soudní rozhodnutí - druhy soudních rozhodnutí, formy rozhodnutí a jejich náležitosti, právní moc rozhodnutí, vykonatelnost rozhodnutí.Náklady řízení.Opravné systémy a opravné prostředky.Řízení exekuční (obecná část).Řízení exekuční (zvláštní část).

Literatura

STAVINOHOVÁ, Jaruška a Petr LAVICKÝ . Základy civilního procesu. 1. vydání, 2. dotisk. Brno: Masarykova univerzita, 2012. 124 s. Edice učebnic. ISBN 978-80-210-5062-4. info

Požadavky

! OBOR ( PR ) && ! PROGRAM ( N - VS )

Garant

JUDr. Radim Chalupa, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Petr Lavický, Ph.D.doc. JUDr. Jaruška Stavinohová, CSc.JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.Mgr. Miloslav HrdličkaMgr. Matěj DobešMgr. Petra KonečnáMgr. Martin LebedaMgr. Tereza PondikasováMgr. Vlastimil VitoulJUDr. Radim Chalupa, Ph.D.