Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratorní technika (C1100)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C1100 - Laboratorní technika, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V tomto kurzu jsou procvičeny základní laboratorní operace (filtrace, krystalizace, destilace, sublimace, titrační metody) a metody určování fyzikálně-chemických konstant látek.Studenti se naučí:základní bezpečnostní a požární předpisy a získají návyky pro bezpečnou práci v laboratoři.naučí se jednoduchým fyzikálně-chemickým měřením a jejich vyhodnocení.seznámí se s jednoduchými laboratorními přístroji a operacemi a naučí se je bezpečně používat.provedou řadu pokročilejších experimentů a naučí se zpracovat jejich výsledky do formy grafů a tabulek, naučí se podat zprávu o experimentu formou laboratorního protokolu.

Osnova

1. Úvod do cvičení, seznámení posluchačů s vybavením laboratoře, laboratorním řádem, provozním řádem laboratoře. Bezpečnost práce a požární ochrana v chemické laboratoři. Organizace laboratorního cvičení. Chemikálie. Tlakové láhve. Laboratorní sklo a jiné materiály.Sklářská dílna: Ukázka práce kvalifikovaného skláře.Praktická cvičení: Práce se sklem na Bunsenově kahanu. 2. Sestavování jednoduchých aparatur, filtrace, vážení, destilace prostá, měření indexu lomu.Praktická cvičení: Filtrace za atmosférického a za sníženého tlaku, promývání krystalů, vážení na analytických vahách, zahušťování roztoků pomocí prosté destilace, měření na refraktometru. 3. Měření základních fyzikálních vlastností látek, zdroje vakua, bezpečnost práce s vakuovanými aparaturami, práce s tlakovými lahvemi, tenkovrstvá chromatografie.Praktická cvičení: Měření na bodotávku, měření teploty reakční směsi, práce s vakuovou odparkou,tenkovrstvá chromatografie. 4. Rozpustnost, srážení látek z roztoku, krystalizace, chlazení, filtrace, zásady tvorby laboratorního protokolu.Praktická cvičení: Úloha č.2 Dělení směsi KAl(SO4)2.12H2O + CuSO4.5H2O + Cr2O3. 5.Extrakce, sušení kapalin, adsorpce, absorpse, filtrace, krystalizace, chromatografie, stechiometrické výpočty.Úloha č.4 Extrakce rostlinných barviv na Soxhletově přístroji.Úloha č.15A Příprava Mohrovy soli. 6. Práce s dělicí nálevkou, určení pH roztoku, sušení kapalin, filtrace, destilace, index lomu.Úloha č.18 Syntéza terc-butylchloridu. 7. Práce s odměrným sklem, alkalimetrická titrace, práce s pH metrem, stanovení hustoty roztoku, výpočty koncentrace roztoku, pravidla pro tvorbu obrázků a grafů v laboratorním protokolu.Praktická cvičení: Kalibrace pipety, alkalimetrické určení přesné koncentrace roztoku HCl, určení pH roztoku.Úloha č.1 Příprava roztoku NaCl, stanovení jeho hustoty a výpočet jeho koncentrace. 8.Faktorizace odměrného roztoku NaOH, acidobazická titrace, destilace azeotropní směsi.Praktická cvičení: Úloha č.3 Destilace azeotropické směsi HCl + H2O a určení koncentrace destilátů. 9. Zahřívání pod chladičem(reflux), práce v bezvodém prostředí, filtrace, vakuová sublimace, teplota tání, manganometrie.Úloha č.16 Příprava SnI4.Úloh č.15B Manganometrická titrace Mohrovy soli. 10. Úloha č.5 Prostá destilace směsi aceton+toluen.Úloha č.6 Destilace směsi aceton+toluen na rektifikační koloně. 11. Úloha č.7 Destilace vody za sníženého tlaku a stanovení závislosti tlaku jejích nasycených par na teplotě.Úloha č.14A Příprava skalice modré CuSO4.5H2O. 12. Úloha č.8 Určení relativní molekulové hmotnosti plynů a par. Úloha č.9 Stanovení molární hmotnosti hořčíku a hliníku. 13.Úloha č.17 Příprava paracetamolu.Úloha č.14B Analýza čistoty CuSO4.5H2O. 14. Nahrazování zameškaných úloh, zápočtová písemná práce.

Literatura

doporučená literaturaPŘÍHODA, Jiří , Miloš ČERNÍK , Slávka JANKŮ a Jaromír LITERÁK . Laboratorní technika. Příručka pro začínajícího chemika. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita, 2012. 221 s. ISBN 978-80-210-5820-0. infoPŘÍHODA, Jiří a Jiří TOUŽÍN . Pomůcka pro seminář z obecné chemie. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2012. 149 s. ISBN 978-80-210-5813-2. infoneurčenoNOVÁČEK, Eduard, Milan POTÁČEK a Slávka JANKŮ. Laboratorní technika :ke cvičení z metod organické chemie. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1997. 91 s. ISBN 80-210-1500-4. info

Požadavky

NOW ( C7777 Zacházení s chemickými látkami ) && ( C1020 Obecná chemie || C1021 Obecná chemie ) && C1040 Obecná chemie-sem. Teoretické a praktické znalosti středoškolské chemie, znalost sestavování chemických rovnic, stechiometrických výpočtů, koncentračních a zřeďovacích výpočtů.

Garant

prof. RNDr. Jiří Příhoda, CSc.

Vyučující

RNDr. Slávka Janků, Ph.D.Mgr. Jiří KřivohlávekIng. Alena PálkováSvětlana FilípkováMgr. Michaela KuchařováMgr. Tomáš LízalJiří SmolaMgr. Libor TanzingerMgr. Marek Weinštuk