Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratorní technika (C1100k)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C1100k - Laboratorní technika, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V tomto kurzu jsou procvičeny základní laboratorní operace (filtrace, krystalizace, destilace, sublimace, titrační metody) a metody určování fyzikálně-chemických konstant látek.Studenti se naučí:základní bezpečnostní a požární předpisy a získají návyky pro bezpečnou práci v laboratoři.naučí se jednoduchým fyzikálně-chemickým měřením a jejich vyhodnocení.seznámí se s jednoduchými laboratorními přístroji a operacemi a naučí se je bezpečně používat.provedou řadu pokročilejších experimentů a naučí se zpracovat jejich výsledky do formy grafů a tabulek, naučí se podat zprávu o experimentu formou laboratorního protokolu.

Osnova

1. Úvod do cvičení, seznámení posluchačů s vybavením laboratoře, laboratorním řádem, provozním řádem laboratoře. Bezpečnost práce a požární ochrana v chemické laboratoři. Organizace laboratorního cvičení. Chemikálie. Tlakové láhve. Laboratorní sklo a jiné materiály.2. Filtrace za normálního tlaku, filtrace za sníženého tlaku na fritě a Büchnerově nálevce, sklofoukačská dílna, sklofoukačské práce3. Dělení směsi Cr2O3+ KAl(SO4)2 + CuSO4.5H2O,Příprava odměrného roztoku NaCl, výpočet jeho koncentrace, pyknometrické stanovení hustoty4. , 5. Sestavování jednoduchých aparatur - destilační aparatura, extrakční přístroj podle Soxhleta, rektifikační kolona, sublimační aparát, refraktometr, bodotávek, rotační vakuová odparka6. Práce s odměrným sklemStanovení faktoru 0,1M roztoku NaOHPříprava přibližně 0,5M roztoku H2SO4 a alkalimetrické stanovení jeho koncentrace, určení hustoty roztoku hustoměremStanovení atomové relativní hmotnosti hořčíku a hliníku7. – 12. cyklování následujících úloh:Příprava Bi2O3 a kovového bismutu redukcí vodíkem a šťavelanemAluminotermická příprava železa z Fe2O3Měření pH dotykovou elektrodou – papír, kůže, textil, ponornou elektrodou – 0,5M NaOH, 0,15M HClFotografováníMěření elektrodových potenciálů kovových elektrod 1.druhu, ověření platnosti Nernstovy rovniceElektrochemické pokovení mosazné elektrody mědí, ověření platnosti Faradayova zákonaPříprava modré skaliceStanovení chloridů iontově selektivní elektrodou (potenciometrie)Konduktometrická titrace, stanovení koncentrace Cl- měřením vodivostiArgentometrieDestilace směsi aceton + toluen na jednoduché destilační aparatuřeRektifikace směsi aceton + toluen na Jantzenově koloněExtrakce rostlinných barviv na Soxhletově extraktoru, chromatografie, odparkaPříprava Mohrovy soli13. Zápočtový test, náhrada zameškaných cvičení, mytí skla, úklid laboratoře

Literatura

PŘÍHODA, Jiří , Miloš ČERNÍK , Slávka JANKŮ a Jaromír LITERÁK . Laboratorní technika. Příručka pro začínajícího chemika. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita, 2012. 221 s. ISBN 978-80-210-5820-0. infoPŘÍHODA, Jiří a Jiří TOUŽÍN . Pomůcka pro seminář z obecné chemie. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2012. 149 s. ISBN 978-80-210-5813-2. info

Požadavky

C7777 Zacházení s chemickými látkami && C1020 Obecná chemie && C1040 Obecná chemie-sem. NOW ( C7777 Zacházení s chemickými látkami ) && ( C1020 Obecná chemie || C1021 Obecná chemie ) && C1040 Obecná chemie-sem.Teoretické a praktické znalosti středoškolské chemie, znalost sestavování chemických rovnic, stechiometrických výpočtů, koncentračních a zřeďovacích výpočtů.

Garant

prof. RNDr. Jiří Příhoda, CSc.

Vyučující

Mgr. Bc. Radka BačovskáSvětlana FilípkováMgr. Marie Petlachová, Ph.D.prof. RNDr. Jiří Příhoda, CSc.