Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analytická chemie - praktikum (C1635)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C1635 - Analytická chemie - praktikum, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základní cvičení z analytické chemie seznámí studenty s prací v analytické laboratoři. Hlavním cílem cvičení je seznámit studenty s prováděním těchto metod: Kvalitativní analýza, gravimetrie, odměrné metody acidobazické, redoxní a komplexometrické. Cvičení by mělo studentům pomoci lépe porozumět základům instrumentální analýzy a vyhodnocení měření. Studenti by si měli osvojit základní návyky práce v analytické laboratoři, využitelné v jejich dalším studiu i v jiných předmětech.

Osnova

Seznam úloh: Blok I.1) Selektivní reakce kationů a anionů I (Na+, K+, NH4+, Mg2+, Ca2+, SO42-, PO43-, Cl-, NO3-)2) Selektivní reakce kationů II (Pb2+, Cu2+, Al3+, Fe3+, Mn2+, Zn2+, Co2+, Ni2+)3) Kvantitativní analýza - základní operace4) Gravimetrie - stanovení železa v pigmentu jako Fe2O35) Odměrná analýza - Jodometrická titrace - stanovení vitamínu C v ovoci, vitamínovém preparátu6) Odměrná analýza - Chelatometrická titrace - stanovení Ca a Mg ve vodách a vápenatých schránkách živočichůBlok II.7) Statistické zpracování dat - argentometrické stanovení obsahu chloridů v moči8) Spektrofotometrie - stanovení obsahu Fe v přírodní vodě9) Atomová absorpční a emisní spektrometrie - stanovení Zn a K v multivitamínovém přípravku10) Potenciometrická a konduktometrická indikace bodu ekvivalence - stanovení kyseliny fosforečné v kolových nápojích11) Stanovení obsahu beta-karotenu v džusu extrakční spektrofotometrií12) Exkurze - instrumentální metody analytické chemie (AAS, AFS, ICP-OES, ICP-MS, XRF, LIBS, MFS, MAS, HPLC, GC, CE, LIF, MALDI-MS aj.)

Literatura

HOLZBECHER, Záviš. Návody pro laboratorní cvičení z analytické chemie. 3. přeprac. vyd. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 1991. 160 s. ISBN 80-7080-090-9. infoFOGL, Jaroslav. Návody pro laboratorní cvičení z analytické chemie. 2. přeprac. vyd. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2000. 1 sv. (rů. ISBN 80-7080-393-2. infoKROFTA, Jiří. Návody pro laboratorní cvičení z analytické chemie. 6. přeprac. vyd. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2001. 1 sv. (rů. ISBN 80-7080-451-3. infoMATĚJKA, Pavel. Návody pro laboratorní cvičení z analytické chemie. 1. vyd. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2002. 1 sv. (rů. ISBN 80-7080-466-1. info

Požadavky

NOW ( C1660 Analytická chemie )|| C1660 Analytická chemie

Garant

Mgr. Tomáš Vaculovič, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miroslava Bittová, Ph.D.Mgr. Markéta Holá, Ph.D.doc. RNDr. Přemysl Lubal, Ph.D.doc. Mgr. Karel Novotný, Ph.D.doc. Mgr. Petr Táborský, Ph.D.Mgr. Tomáš Vaculovič, Ph.D.Mgr. Michaela Vašinová Galiová, Ph.D.