Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Operační systém UNIX a základy programování (C2110)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C2110 - Operační systém UNIX a základy programování, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu bude student ovládat základní příkazy operačních systémů Unix a Linux. Bude je schopen spojovat do složitejších konstrukcí pomocí skriptování. Dále bude schopen vytvářet skripty v programovacích jazycích AWK a gnuplot. Jejich kombinací bude schopen analýzovat výstupy ze základních vědecko-technických výpočtů. Nabyté schopnosti jsou nezbytným předpokladem pro počítačovou chemii a molekulové modelování a pro případné navazující studium programování v kompilovaných jazycích (C/C++).

Osnova

1. Klastr WOLF (struktura, pravidla používání, správci)2. Přihlašování (místní a vzdálené přihlášení, export displeje, změna hesla)3. Programové vybavení (systémové aplikace, vědeckotechnické aplikace)4. Textové editory (vi, grafické textové editory)5. Příkazová řádka (terminály, struktura, historie a automatické dokončování)6. Souborový systém (struktura, absolutní a relativní cesty, práva, speciální soubory, diskové oddíly)7. Příkazy (manuálové stránky, přehled příkazů)8. Procesy (procesy, standardní vstup a výstup, přesměrování, roury)9. Úvod do skriptování (co je to skriptování, výhody a nevýhody, spouštění skriptů)10. Skriptování v jazyce Bash (proměnné, základní řídící konstrukce)11. Skriptování v programu gnuplot (vykreslování 2D a 3D grafů, interaktivní versus neinteraktivní mód)12. Skriptování v jazyce AWK (základní konstrukce, jednoduché zpracovávání textových souborů)13. Použití skriptování při analýze dat (znázornění průběhu výpočtu Gibbsových energií, studentské projekty)

Literatura

HAHN, Harley a Peter NORTON. Průvodce UNIXEM od Petera Nortona : Jak komunikovat s UNIXEM, jak UNIX ukládá a zobrazuje informace, používání unixového systému souborů, práce s editorem vi : Peter Norton's Guide to UNIX (Orig.). 1.vyd. Brno: UNIS, 1993. XXIV, 562. infoBRANDEJS, Michal. UNIX - LINUX :praktický průvodce. 1. vyd. Praha: Grada, 1996. 340 s. ISBN 80-7169-170-4. infoPETRLÍK, Lukáš. Jemný úvod do systému UNIX. 1. vyd. České Budějovice: Kopp, 1995. 189 s. ISBN 80-85828-28-6. info

Požadavky

Základy práce s počítačem (např. MS Windows XX, Word, Excel)

Garant

RNDr. Petr Kulhánek, PhD.

Vyučující

RNDr. Petr Kulhánek, PhD.Mgr. Tomáš BouchalMgr. Pavel JanošMgr. Jakub Štěpán