Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie a metodiky konzervování předmětů vyrobených z anorg. materiálů I - cvičení (C2850)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C2850 - Chemie a metodiky konzervování předmětů vyrobených z anorg. materiálů I - cvičení, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem cvičení je seznámit posluchače se standardními a ověřenými metodami používanými pro ošetření archeologických i historických kovových předmětů. Posluchači si osvojí základní metody čištění a stabilizace kovů formou praktických cvičení nebo demonstračních ukázek. Budou podrobněji vysvětleny zásady průzkumu, čištění, deionizace a povrchové úpravy kovů. Výsledkem každého cvičení je zpracování a odevzdání elaborátu, dokumentující postup prováděných prací.zásady a principy konzervátorské a restaurátorské práce.

Osnova

1. Oxid bismutitý Bi2O3.2. Aluminotermická příprava železa z Fe2O3.3. Elektrodové potenciály a ověření platnosti Nernstovy-Petersovy rovnice.4. Zpracování stříbrných zbytků.5. Příprava metalografických vzorků a jejich pozorování na světelném mikroskopu.6. Ošetření předmětů ze železa a jeho slitin – chemická a elektrolytická deionizace.7. Ošetření předmětů ze železa a jeho slitin: průzkum předmětu, mechanické a chemické čištění; povrchová úprava – tanátování, pasivace, konzervace.8. Zhotovení kopie pomocí galvanoplastiky.9. Ošetření předmětů ze stříbra a jeho slitin.10. Ošetření předmětů ze mědi a jejich slitin - průzkum, stabilizace; patinování.11. Ošetření předmětů ze mědi a jejich slitin: čištění, povrchová úprava.12. Exkurze na metallografické pracoviště Ústavu materiálů VUT.

Literatura

NIKITIN, Michail Kapitonovič a Jelena Petrovna MEL'NIKOVA. Chemie v konzervátorské a restaurátorské praxi. Translated by Jiří Příhoda. Brno: Masarykova univerzita, 2003. 231 s. ISBN 80-210-3062-3. info

Požadavky

C2800 Chemie a metodiky konzervování předmětů vyrobených z anorg. materiálů I && C1100k Laboratorní technika Určeno pro studenty Chemie konzervování-restaurování,absolvování předmětu C2800

Garant

prof. RNDr. Jiří Příhoda, CSc.

Vyučující

Mgr. Marie Petlachová, Ph.D.RNDr. Richard Ševčík, Ph.D.Světlana Filípková