Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie a materiály konzervování a restaurování keramiky (C2856)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C2856 - Technologie a materiály konzervování a restaurování keramiky, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznámí s technologickými postupy zaměřenými na správnou volbu materiálů pro konzervování a restaurování keramiky, a to vždy ve vztahu k základním typům keramického materiálu.Podmínkou pro správnou volbu postupů a materiálů je znalost technologie vzniku a vlastnosti restaurovaného keramického objektu.V tomto směru je učivo provázáno s obsahem předmětu C9630 Konzervační metody v archeologii. Studenti aplikují také poznatky z předmětu chemie týkající se podstaty a příčin poškození restaurovaného předmětu, které následně ovlivňují výběr restaurátorských postupů a materiálů.Učivo předmětu klade důraz na vytváření správného etického přístupu k restaurátorské práci a zásad, které tyto principy představují.Získané vědomosti a poznatky aplikují studenti v praktické exkurzi konzervování a restaurování keramiky.

Osnova

Terminologie technologie keramiky, konzervování, restaurováníDokument o profesi konzervátora-restaurátora AMGÚvod do analytických metod zkoumání keramikyDokumentační techniky keramikyÚvod do zpracování archeologického materiáluMateriály a technologie používané při zpracování archeologického materiáluZáklady preventivní konzervaceMikropetrografické rozbory historické keramikyAplikace analytických metod při průzkumech paleolitické keramikyProblematika čištění archeologického materiáluTechnologie používané při čištění archeologického materiáluMateriály používané při čištění archeologického materiáluPrůzkum keramiky pomocí radiografie a endoskopieAplikace analytických metod při průzkumech neolitické keramikyDoplňování archeologického materiálu. Materiály používané na doplňování. Techniky používané na doplňování.Průzkum keramiky pomocí CT, RTG-CT, nanoCTAplikace analytických metod při průzkumech eneolitické keramikyStudijní literaturaBraunová A.: Kouzlo keramiky a porcelánu, Práce, Praha 1985.Buys, S. - Oakley, V.: The Conservation and Restoration of Ceramics, Butterworth, Heineman. London 2000.Hanykýř V. - Kutzendorfer J.: Technologie keramiky, Vega s.r.o., Hradec Králové 2000.Henderson J.: The science and archeology of materials, Routledge, London 2000.Hlaváč J.: Základy technologie silikátů, SNTL, Praha 1981.Kybalová J. : Evropská kamenina, Aventinum, Praha 1991.Losos, L.: Musejní práce. Praha NM 1959.Nikitin, M. K. - Melniková, E. P.: Chemie v konzervátorské a restaurátorské praxi. Masarykova universita, Brno 2003.Orton C., Tyers P., Vince A.: Pottery in Archeology, Cambridge UP, Cambridge 1993.Págo, L.: Úvod do muzejní konzervace a restaurování. Universita J.E. Purkyně, Brno 1986.Rada P.: Slabikář keramika, Praha 1997.Špís, J.: Modelářství porcelánu a keramiky. Ateliér Pelc, 2004.Tennent N. H.: The Conservation of Glass and Ceramics. Research, Praktice and Training, London 1999.Wihr R.: Restaurieren von Keramik und Glas. Entwicklung, Erhaltung, Nachbildung, München 1977Žíla, K.: Průvodce keramika. Grada Publishing, a.s., 2005.Doporučené časopisy:RESTAUROZprávy památkové péčeSTOP

Požadavky

Určeno pro studenty magisterského studia Chemie konzervování-restaurování či podobných studijních oborů, kteří mají za sebou základní teoretickou a praktickou přípravu o keramice.

Garant

prof. RNDr. Jiří Příhoda, CSc.

Vyučující

Mgr. Martin Hložek, Ph.D.RNDr. Richard Ševčík, Ph.D.