Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie a materiály konzervování a restaurování nábytku (C2857)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C2857 - Technologie a materiály konzervování a restaurování nábytku, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět technologie konzervování a restaurování nábytku poskytuje komplexní vědomosti a intelektuální dovednosti v oblasti technologie zpracování dřeva a v oblasti konzervování a restaurování nábytku a nepolychromované dřevořezby.

Osnova

Úvod do konzervování a restaurováníStručný historický vývoj restaurování nábytku a dřevořezby.Právní normy v oblasti restaurátorské praxe, památkové péči a muzejnictví.Základní terminologie.Etické zásady práce restaurátora.Restaurátorská dokumentace.Postup restaurováníStanovení rozsahu poškození a stavu předmětu při jeho převzetí, materiálový průzkum.Stanovení rozsahu prací – konzervování, restaurování, rekonstrukce, komunikace s majitelem.Návrh postupu konzervace a restaurování, návrh technologických postupů a materiálů.Konzervátorský zásah – specifikace, účel činnostiČištění povrchu.Vysoušení.Sanace.Petrifikace.Činnost zabraňující další destrukci předmětu.Restaurátorský zásah – specifikace, účel činnostiStudijní literaturaBrachert, T.: Beiträge zur Konstruktion und Restaurierung alter Möbel. Callwey, München 1988.Kopecká, I. - Nejedlý, V.: Průzkum historických materiálů. GRADA Praha 2005.Kubička, R. - Zelinger, J.: Výkladový slovník malířství, grafika a restaurování. GRADA Praha 2004.Kučerová, I. - Šimůnková, E.: Dřevo. STOP Praha 2000.Kuriál, P.: Technologie II., učební text VOŠ. Brno 2000.Medková, E. - Bohmannová, A.: Starožitný nábytek – údržba a opravy. SNTL Praha 1985.Petr, F.: Umělecké dřevořezby a jejich restaurování. Praha 1953.Slánský, B.: Technika malby I a II. Praha 1956.Umney, N. - River, S.: Conservation of Furniture. Butterworth-Heinemann, London 2000.Zelinger, J. - Heidingsfeld, V.: Chemie v práci konzervátora a restaurátora. ACADEMIA Praha 1987.Doporučené časopisyRESTAUROZprávy památkové péčeRestaurátorské dokumentace publikované muzei, galeriemi a ústavy památkové péče.

Garant

prof. RNDr. Jiří Příhoda, CSc.

Vyučující

Bc. Zdeněk Holý, DiS.Mgr. Marie Petlachová, Ph.D.RNDr. Richard Ševčík, Ph.D.