Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemická literatura (C3200)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C3200 - Chemická literatura, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz uvádí do základních postupů; získávání informací v chemii. Seznamuje se hlavními primárními, sekundárními a terciárními zdroji chemických informací a s postupy a možnostmi praktického provádění rešerší. Podrobněji jsou probrány hlavní on-line zdroje dostupné na fakultě: produkty ISI (Web of Science), CAS (SciFinder) Beilsteinovo a Gmelinovo kompendium (CrossFire - Beilstein Commander), a základní možnosti využití internetu při získávání chemických informací. Hlavní postupy jsou procvičovány prakticky.

Osnova

1. Zdroje chemických informací. Primární, sekundární a terciární literatura. Typy dokumentů. Obecná strategie rešerše. 2. Produkty ISI. Current Contents, Scientific Citation Index. Citační analýza. Seznámení s Web of Science.3. Chemical Abstracts. Členění abstract, struktura abstraktu, indexy CA. Možnosti rešerše v CA, SciFinder a STN.4. Beilsteins Handbuch der organischen Chemie. Struktura a vnitřní systém databáze. Beilstein commander, online přístup pomocí CrossFire.5. Praktické provádění rešerše pomocí CrossFire.6. Online přístup k primárním zdrojům. Elektronické časopisy, Science direct a podobné přístupy. Patentová literatura, DEPATIS - příklad elektronické databáze.7. Katalogy knihoven - přístup přes Internet.8. Získávání chemických informací na Internetu. ChemWeb a další chemické metastránky.9. Praktické procvičení vyhledávání informací dostupnými prostředky.10. Základní zdroje informací v anorganické chemii. Gmelins Handbuch der anorganischen Chemie, struktura databáze, elektronický přístup pomocí Beilstein commanderu a CrossFire.11. Přístup a možnosti databází CCDC (The Cambridge Crystallographic Data Center).12. Základní zdroje informací v biochemii, seznaámení se základními biochemickými časopisy, periodiky, příručkami a učebnicemi, jejich dostupnost v tuzemsku.13. Provádění rešerší v dostupných databázích (Medline a d.), biochemické informace na Internetu, nejdůležitější místa, praktické ukázky: http://orion.chemi.muni.cz/pskl/vyuka/biochem_info.html14. Základní zdroje informací v chemii životního prostředí.

Literatura

VYMĚTAL, Jan. Odborná literatura a informace v chemii. 1. vyd. Praha: Orac, 2001. 377 s. ISBN 80-86199-33-9. infoŠILHÁNEK, Jaroslav. Úvod do chemické informatiky. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 1994. 151 s. ISBN 80-7080-218-9. infoKLÁN, Petr. Chemická informatika :úvod do používání Internetu. Praha: Ústav informatiky Akademie věd ČR, 1999. 1 svazek (. ISBN 80-86238-01-6. info

Garant

doc. RNDr. Ctibor Mazal, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Ctibor Mazal, CSc.doc. Mgr. Marek Nečas, Ph.D.doc. RNDr. Petr Skládal, CSc.