Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základní laboratorní výpočty (C4222)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C4222 - Základní laboratorní výpočty, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je důkladně procvičit výpočty běžných chemických veličin, které jsou nezbytné pro základní práci v chemické, biochemické a biologické laboratoři: Hmotnostní, objemový a smíšený zlomek, látkové množství, molární koncentrace, ředění roztoků, výpočty pH silných kyselin a bazí, výpočty pH slabých kyselin a bazí. Na konci předmětu by student měl rutinně zvládat výpočty těchto veličin a jejich vzájemné kombinace.

Osnova

1. Úvod, organizace předmětu, podmínky zápočtu. 2. Hmotnostní, objemový a smíšený zlomek. 3. Test. 4. Látkové množství. 5. Test. 6. Molární koncentrace. 7. Test. 8. Ředění roztoků. 9. Test. 10. Výpočty pH silných kyselin a zásad. 11. Test. 12. Výpočty pH slabých kyselin a zásad. 13. Test.

Literatura

doporučená literaturaMAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie :sbírka příkladů pro studenty středních škol. Vyd. 1. Brno: Proton, 2001. 146 s. ISBN 80-902402-2-4. infoRŮŽIČKA, Antonín a Jiří TOUŽÍN . Problémy a příklady z obecné chemie : názvosloví anorganických sloučenin. 3. dotisk 8. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2010. 150 s. ISBN 978-80-210-4273-5. info

Požadavky

Učivo chemie na úrovni střední školy

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Glatz, CSc.

Vyučující

Mgr. Pavel Bouchal, Ph.D.Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D.Mgr. Jan Lochman, Ph.D.Mgr. Michal Obořil