Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie životního prostředí I - Environmentální procesy (C4300)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C4300 - Chemie životního prostředí I - Environmentální procesy, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování kurzu budou studenti rozumět globálním problémům lidstva a životního prostředí. Budou chápat souvislosti mezi strukturou chemických látek, jejich fyzikálně-chemickými vlastnostmi a jejich osudem v prostředí a vlivu vlastností prostředí na tento osud. Studenti získají schopnost interpretovat osud chemických látek v prostředí, jejich transport v prostředí, mezifázové přechody, rovnováhy v prostředí a transformace chemických látek v abiotických a biotických složkách prostředí.

Osnova

Koncepce výuky chemie životního prostředí. Globální problémy lidstva a životního prostředí. Stav ŽP v ČR.Chemické látky v prostředí – základní pojmy a definice.Environmentálně nebezpečné chemické látky. Osud chemických látek v prostředí.Složky prostředí, základní charakteristiky. Ekosystémy – definice, vztahy. Biogeochemické cykly – základní pojmy. BGC cyklus uhlíku, dusíku, síry, fosforu, mikrobiogenních prvků a toxických kovů.Osud chemických látek v prostředí – transport, transformace – základní pojmy a vztahy. Environmentální rozhraní a chemická rovnováha.Parametry charakterizující vlastnosti látek a vlastnosti prostředí. Tenze par. Rozpustnost ve vodě. Rovnováha organická fáze – voda. Rozdělovací koeficient n-oktanol-voda. Organické kyseliny a báze, konstanty acidity a rozdělovací chování. Persistence v prostředí. Chiralita látek. Výskyt chirálních látek v prostředí a jejich osud. Vztahy mezi strukturou chemických látek a jejich reaktivitou.Transport chemických látek v prostředí. Transport v ovzduší, ve vodách, půdách a biotě. Difuze. Fickovy zákony. Disperze, advekce, depozice, vytěkávání, sedimentace, fázové rozdělení, vymývání, biopříjem, eliminace.Abiotické environmentální rovnováhy. Rovnováha vzduch-voda, těkání, Henryho zákon. Rovnováha vzduch-aerosol. Rovnováha vzduch-půda. Rovnováha vzduch-biota. Rozdělovací koeficient n-oktanol-vzduch. Suchá a mokrá atmosférická depozice. Sorpce. Rovnováha voda-tuhá fáze (sediment, suspendované sedimenty, půda). Vymývání půd, odnos půd.Biotické environmentální rovnováhy. Bioakumulace. Bioobohacování, příjem potravou, příjem ze sedimentů, kombinovaný příjem z vody, potravy a sedimentů. Akumulace v terestrických rostlinách, příjem kořeny, foliární příjem. Akumulace v terestrických bezobratlých.Abiotické transformace chemických látek. Nereduktivní chemické reakce zahrnující nukleofilní skupinu. Oxidační a redukční reakce. Fotochemické transformační procesy.Biotické transformace chemických látek. Biodegradace, typy biodegradačních reakcí, aerobní biodegradace a metabolické mechanismy, anaerobní biodegradace, kinetika biodegradace. Biotransformace, vlivy biotransformací na xenobiotika, fáze biotransformačních procesů.Účinky chemických látek. Přehled, mechanismy.Modely distribuce chemických látek v prostředí.Environmentání databáze a informační systémy. Integrovaný registr znečištění.Mezinárodní úmluvy a aktivity zaměřené na chemické látky v prostředí.Nové přístupy v chemii. Zelená chemie, chemie pro udržitelný rozvoj.Koncepční přístupy v environmentální analytické chemii, význam odběrů vzorků, ultrastopová analýza, monitoring chemických látek v prostředí.

Literatura

The handbook of environmental chemistry. Edited by O. Hutzinger. Berlin: Springer-Verlag,. infoEnvironmental chemistry in society. Edited by James M. Beard. Boca Raton: Taylor & Francis, 2009. xvii, 345. ISBN 978-1-4200-8025-4. infoElements of environmental chemistry. Edited by Ronald A. Hites. Hoboken, N.J.: Wiley-Intersicence, 2007. xiii, 204. ISBN 978-0-471-99815-0. infoEnvironmental chemistry :fundamentals. Edited by Jorge G. Ibanez. New York, NY: Springer, 2007. xviii, 334. ISBN 978-0-387-26061-7. infoRisk assessment of chemicals :an introduction. Edited by C. J. van Leeuwen - T. G. Vermeire. 2nd ed. Dordrecht: Springer, 2007. xxxii, 686. ISBN 978-1-4020-6101-1. infoMANAHAN, Stanley E. Environmental chemistry. 8th ed. Boca Raton, Fla.: CRC Press, 2005. 783 s. ISBN 1-56670-633-5. infoSCHWARZENBACH, René P., Philip M. GSCHWEND a Dieter M. IMBODEN. Environmental organic chemistry. 2nd ed. Hoboken, N.J.: Wiley-Interscience, 2003. xiii, 1313. ISBN 0-471-35750-2. infoVANLOON, Gary W. a Stephen J. DUFFY. Environmental chemistry :a global perspective. 1st publ. Oxford: Oxford University Press, 2000. xi, 492 s. ISBN 0-19-856440-6. infoHOWARD, Alan G. Aquatic environmental chemistry. New York: Oxford University Press, 1998. vi, 90 s. ISBN 0-19-850283-4. info

Požadavky

Základní přednášky z chemie na úrovni studijního programu chemie a biologie

Garant

prof. RNDr. Jana Klánová, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Ivan Holoubek, CSc.Mgr. Jaromír Literák, Ph.D.