Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie životního prostředí I - Environmentální procesy - seminář (C4301)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C4301 - Chemie životního prostředí I - Environmentální procesy - seminář, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci předmětu bude student schopen používat základní fyzikálně-chemické vztahy k popisu procesů odehrávajících se v životním prostředí.

Osnova

1. Způsoby vyjadřování koncentrace látky. Stavová rovnice ideálního plynu a její využití, výpočet parciálního tlaku a částicové koncentrace plynné složky.2. Kinetika nultého a prvního, pseudoprvního a druhého řádu. Poločas a doba života. Výpočty rychlostí chemických a fotochemických reakcí v atmosféře. Využití aproximace stacionárního stavu v atmosferické chemii a fotochemii. Výpočty rychlostních konstant z reálných dat.3. Chemická rovnováha. Součin rozpustnosti. Rozpouštění plynů ve vodě, Henryho konstanta. Výpočty pH vody v rovnováze s atmosférou.4. Pohyb látek mezi kompartmenty. Rychlost pohybu látky, tok látky a jejich rychlostní konstanta. Výpočty ustálených koncentrací polutantů v kompartmentu.5. Tok látky přes fázové rozhraní voda/vzduch. Výpočty koncentrací a dob života těkavé látky ve vodě s chemickou reakcí a výměnou vody.6. Rozpustnost látky ve vodě, rozdělovací koeficienty látky mezi vodu a různé fáze. Použití inkrementů pro odhad Kow. Výpočty frakcionace těkavé látky mezi různé fáze a celkové rychlosti její přeměny. Fugacita látky a její význam.7. Adsorpční isotermy. Výpočty parametrů isotermy z reálných dat.8. Radiační bilance planety, odhad velikosti skleníkového efektu.

Literatura

doporučená literaturaSCHWARZENBACH, René P., Philip M. GSCHWEND a Dieter M. IMBODEN. Environmental organic chemistry. 2nd ed. Hoboken, N.J.: Wiley-Interscience, 2003. xiii, 1313. ISBN 0-471-35750-2. info

Garant

prof. RNDr. Jana Klánová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jaromír Literák, Ph.D.