Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie životního prostředí II - Zdroje znečištění, složky prostředí a jejich znečištění - technosféra, atmosféra (C4310)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C4310 - Chemie životního prostředí II - Zdroje znečištění, složky prostředí a jejich znečištění - technosféra, atmosféra, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen:- charakterizovat vlastnosti jednotlivých složek životního prostředí (atmosféra, technosféra) a kombinovat tuto znalost s výskytem a osudem chemických látek v těchto složkách- rozumět problémům souvisejícím s jejich znečišťováním z přírodních i antropogenních zdrojů- vysvětlit souvislosti mezi zdroji znečišťování a primárním i sekundárním znečištěním jednotlivých složek prostředí- charakterizovat a diskutovat důsledky znečištění pro stav životního prostředí a zdraví lidí

Osnova

Atmosféra – základní charakteristiky – složení, teplotní stratifikace atmosféry, tlak vzduchu, energetická bilance, teplota vzduchu, teplotní gradienty.Atmosférické aerosoly, dělení dle skupenství, původu, vzniku, velikosti, účinku, složení. Vlastnosti. Mechanismy atmosférického propadu.Znečištění atmosféry, atmosférické reakce, příklady, reakce s OH radikály.Síra v atmosféře, formy výskytu, biogenní a antropogenní sloučeniny. Oxid siřičitý.Dusík v atmosféře, formy výskytu, mechanismus tvorby NOx.Uhlík v atmosféře, oxid uhelnatý, oxid uhličitý, skleníkový efekt, uhlovodíky v atmosféře.Ozon v atmosféře, význam, vznik a rozklad, vznik ozonu v přízemních vrstvách atmosféry, ozónová vrstva a působení UV záření.Fluorovodík, olovo, tuhé částice v atmosféře. Další příklady látek znečišťujících atmosféru.Acidifikace prostředí. Mechanismy okyselování depozice. Vlivy acidifikace na vodu a vodní ekosystémy, půdu, vegetaci, lesy, stavby a jiná zařízení a na zdraví člověka.Smogy – fotochemický, redukční.Zákon o čistotě ovzduší, mezinárodní konvence o ochraně ovzduší.Hydrosféra, základní charakteristiky, voda a její vlastnosti, hydrologický cyklus.Senzorické vlastnosti vod, pH vody, vodivost, redox potenciál, rozpustnost ve vodě.Chemické reakce ve vodách, hydrolytické reakce, rovnováhy ve vodách (protolytické, komplexotvorné, srážecí, rozpouštěcí, redox)Chemické složení vod, anorganické ionty, tlumivá a neutralizační kapacita, radionuklidy ve vodách, organické látky – fenoly, huminové látky.Dnové sedimenty, vznik, rovnováha voda-sediment, sedimentace, sorpce na povrchu sedimentů.Samočistící schopnost vody, kyslíkové poměry v tocích a nádržích, chemická a biochemická spotřeba kyslíku.Znečištění vod – primární, sekundární.Typy vod – odpadní, atmosférické, podzemní, povrchové, pitné.Znečištění vod – kovy ve vodách, živiny ve vodách, radioaktivní znečištění, eutrofizace vod, organické polutanty ve vodách – fenoly, ropné znečištění, pesticidy, detergenty, halogenderiváty.Pedosféra – vznik půdy, složky půdního systému, humus, genetické horizonty, sorpční kapacita, zvětrávání, transport a reakce chemických látek v pedosféře, chemické složení půd.Znečištění půd – primární, sekundární, kovy, živiny, organické polutanty.Biosféra – základní charakteristka, expozice organismů, její důsledky.

Literatura

J. H. Seinfeld, S.N. Pandis: Atmospheric chemistry and physics. ISBN: 0-471-17816-0STUMM, Werner a James J. MORGAN. Aquatic chemistry :chemical equilibria and rates in natural waters. 3rd ed. New York: John Wiley & Sons, 1995. xvi, 1022. ISBN 0-471-51185-4. info

Požadavky

Chemie životního prostředí I

Garant

prof. RNDr. Jana Klánová, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Ivan Holoubek, CSc.prof. RNDr. Jana Klánová, Ph.D.