Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jaderná chemie - praktikum (C6020)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C6020 - Jaderná chemie - praktikum, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu bude student schopen:používat přístroje pro detekci a měření ionizujícího záření; pracovat se zdroji ionizujícího záření; separovat a studovat vlastnosti vybranýchradionuklidů; orientovat se v základních zákonných normách, které se týkají práce se zdroji ionizujícího záření a v principechradiační ochrany.

Osnova

1. Bezpečnost práce a principy radiační ochrany.2. Chyby při měření radioaktivních vzorků.3. Mrtvá doba scintilační sondy.4. Charakteristika scintilační sondy.5. Spektroskopie gama záření s krystalovým detektorem.6. Absorpce záření gama a beta.7. Samoabsorpce záření beta.8. Určení poločasu přeměny krátkodobého radionuklidu.9. Určení poločasu přeměny dlouhodobého radionuklidu.10. Určení stupně obohacení uranových preparátů.11. Radioaktivní rovnováha.12. Stanovení objemové aktivity radonu.13. Spektroskopie záření alfa.14. Měření nízkoenergetického záření beta metodou kapalné scintilace.

Literatura

HÁLA, Jiří. Cvičení z jaderné chemie. 3. přeprac. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1997. 97 s. ISBN 80-210-1636-1. info

Požadavky

C5040 Jaderná chemie Znalosti předmětu jaderná chemie v rozsahu přednášky (viz kurs C5400).

Garant

Mgr. Jiří Křivohlávek

Vyučující

Mgr. Jiří Křivohlávek