Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza materiálů - praktikum (C6170)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C6170 - Analýza materiálů - praktikum, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen:- porozumět analýze vzorků vod, silikátů, kovů, slitin, půd a biologických materiálů- propojit teoretické znalosti a získané praktické zkušenosti- experimentovat a vyvíjet postupy- kombinovat různé praktické postupy- zhodnotit praktické možnosti rozkladů vzorků

Osnova

1. Analýza vod. Stanovení pH, CHSKMn, ZNK, KNK, rozpuštěných látek.2. Stanovení chloridů, síranů a fosforečnanů.3. Stanovení a) dusitanů, vápníku a hořčíkub) amoniakálního dusíku nebo fluoridů.4. a) Stanovení arsenu HGAASb) Stanovení rtuti CVAAS.5. Analýza kovů a slitin. Analýza technického železa - stanovení chromu a manganu.6. Analýza hliníkové slitiny - stanovení mědi nebo železa.7. Analýza silikátů. Rozklad vzorku, stanovení SiO2.8. Stanovení hliníku, vápníku a hořčíku.9. Stanovení železa a titanu.10. Analýza půd - stanovení fosforu.11. Analýza biologického materiálu.a) Nízkoteplotní suchý rozklad - stanovení vápníku v obilkách.b) Vysokoteplotní suchý rozklad - stanovení chromu v mouce.12. a) Mokrý rozklad v otevřeném systému - stanovení zinku ve vlasech.b) Mokrý rozklad v autoklávu - stanovení vápníku v mléce.

Literatura

HORÁKOVÁ, Marta, Peter LISCHKE a Alexander GRÜNWALD. Chemické a fyzikální metody analýzy vod. 2. vyd. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1989. 389 s. info

Požadavky

Znalosti z analytické chemie na úrovni základních přednášek a dovednost ze základních laboratorních cvičení z analytické chemie.

Garant

prof. RNDr. Josef Komárek, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Josef Komárek, DrSc.Mgr. Tomáš Vaculovič, Ph.D.Mgr. Michaela Vašinová Galiová, Ph.D.