Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemické metody (C6200)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C6200 - Biochemické metody, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle kurzu jsou:porozumění základům metod desintegrace tkání, metody isolace, purifikace enzymů a biopolymerů, Chromatografické metody, elektormigrační metody. Stanovení čistoty, vlastnstí enzymů a biopolymerů. Spektroskopické, elektrochemické a fyzikální metody biochemické analýzy.

Osnova

1. Úvod. Zásady práce s biologickým materiálem. Strategie a plánování.2. Desintegrace tkání a buněk. Centrifugace a sedimentační analýza.3. Fázové separace. Srážení a extrakce. Membránové separace. Zahšťování a sušení. Úprava vody.4. Chromatografické metody. Obecné principy a charakteristiky. Chromatografie adsorpční a rozdělovací. Iontoměničová chromatografie, chromatofokusace.5. Chromatografie reverzně fázová a iontově párová. Hydrofobní chromatografie Chromatografie gelová. Chromatografie afinitní. Plynová chromatografie.6. Elektromigrační metody. Obecné charakteristiky a vlivy. Elektroforesa volná a zónová.7. Izoelektrická fokusace. Isotachoforesa. Blotting8.Metody určování velikosti a tvaru makromolekul.Hmotnostní spektroskopie.Koligativní metody, osmometrie.9. Viskosimetrie. Translační a rotační difuse.Rozptyl světla a Roentgenova záření rentgenostrukturní analýza. Elektrochemické metody v biochemii. Princip, rozdělení.Potenciometrie, ISE. Bioselektivní elektrody.10.Amperometrické metody. Polarografie a voltametrie, biosensory.Kalorimetrie, typy kalorimetrů, biochemické aplikace.Speciální aplikace biochemických metod rychlé reakce, iontová výměna.Analýza vazby ligandů na makromolekuly, metody stanovení vazebných parametrů.11. Elektronová spektra molekul, přechody, základní aexcitovaný stav, vliv prostředí, UV-VIS spektrofotometrie, použití ke stanovení látek,použití ke studiu struktury bílkovin12. Luminiscenční metody, kvantový výtěžek, vliv prostředí, Spektrofluorimetrie, princip, užití ke stanovení látek, použití ke studiu konformace bílkovin, zhášení flurescence transfer energie, polarizovaná, fluorescence, fosforimetrie13. IR spektroskopie a její užití ke studiu struktury bílkovin, Ramanův rozptyl a jeho použití ke studiu struktury bílkovin. Chiroptické metody a jejich princip, ORD a CD a jejich použití ke studiu konformace bílkovin14. NMR, EPR spektra a jejich použití ke studiu struktury bílkovin, Mossbauerova spektroskopie a její použití v biochemii,

Literatura

KALOUS, Vítěz. Metody chemického výzkumu. 1. vyd. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1987. 430 s. infoANZENBACHER, Pavel a Jan KOVÁŘ. Metody chemického výzkumu pro biochemiky. 1. vyd. Praha: Ministerstvo školství ČSR, 1986. 199 s. infoKALOUS, Vítěz a Zdeněk PAVLÍČEK. Biofyzikální chemie. 1. vyd. Praha: Nakladatelství technické literatury, 1980. 349 s. info

Požadavky

( c3181 Biochemie I && C4182 Biochemie II )|| C3580 Biochemie Absolvování předmětu Biochemie I, základní znalosti obecné, analyticke a fyzikální chemie.

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Glatz, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Zdeněk Glatz, CSc.doc. RNDr. Petr Zbořil, CSc.