Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická biochemie - cvičení (C6230)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C6230 - Klinická biochemie - cvičení, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cvičení z klinické biochemie slouží jako doplněk k přednášce z klinické biochemie. Student si osvojí základní manipulaci s analyzovaným materiálem v klinické praxi i základní principy a záludnosti metod používaných pro stanovení základních parametrů v séru.Na konci kurzu bude student schopen:porozumět principům stanovení a hodnocení základních analytických parametrů v krevním séru a moči;stanovovat základní biochemické parametry v krvním séru a moči;interpretovat výsledky provedených stanovení ve vztahu zdravi/nemoc.

Osnova

Zásady práce při práci s biologickým materiálem.Fáze laboratorního vyšetření, odběr a zpracování krve/moči, žádanky o vyšetření, analytická fáze.Interpretace výsledků – referenční interval, rozhodovací limity, kritický rozdíl.Biochemické analyzátory.Exkurze na Oddělení klinické biochemie ve FN Brno.Stanovení triacylglycerolů.Stanovení cholesterolu (celkového, HDL) v séru a krvi.Výpočet LDL-cholesterolu a odvozených parametrů.Stanovení glukosy v séru a krvi.Orální glukosový toleranční test (oGTT).Stanovení glykovaného hemoglobinu.Stanovení glukosurie a ketonurie.Stanovení celkových proteinů v séru.Elektroforéza proteinů a lipoproteinů.Stanovení albuminu v séru.Stanovení proteinu v séru metodou ELISA.Stanovení kardiomarkerů POCT.Důkaz C-reaktivního proteinu aglutinačním testem.Stanovení katalytické koncentrace enzymů v séru (ALT/AST, isoenzymů ALP, celkové CK, CK-MB) kinetickou metodou a metodou konstantního času.Význam stanovení hmotnostní koncentrace CK-MBmass v séru.Stanovení dusíkatých metabolitů v séru a v moči (bilirubin celkový, konjugovaný, močová kyselina, močovina).Orientační hodnocení dusíkové bilance.Analýza proteinů v moči (stanovení proteinurie, klasifikace proteinurií, stanovení mikroalbuminurie, průkaz Benceova-Jonesova proteinu).Chemické vyšetření moči diagnostickými proužky.Objektivní a fyzikální vyšetření moči, stanovení osmolality.Stanovení kreatininu v séru a moči.Kreatininová clearance, odhad glomerulární filtrace.Výpočet resorpční a exkreční frakce vody.Orientační chemický rozbor močových konkrementů.Laboratorní vyšetření žaludku (stanovení výdeje HCl, průkaz Helicobacter pylori).Laboratorní vyšetření u onemocnění pankreatu.Dechové testy v gastroenterologii.Test na okultní krvácení v zažívacím traktu.Řešení modelových laboratorních nálezů.

Literatura

Podklady pro jednotlivá cvičení ve Studijních materiálech předmětu C6230 v IS MURACEK, Jaroslav. Klinická biochemie. 2., přeprac. vyd. Praha: Galén, 2006. 329 s. ISBN 80-7262-324-9. infoKlinická biochemie :požadování a hodnocení biochemických vyšetření. Edited by Jaroslav Masopust. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1998. 429 s. ISBN 80-7184-648-1. info

Požadavky

NOW ( C6220 Klinická biochemie )Předpokladem zápisu je současné absolvování předmětu klinická biochemie (C6230). K zápisu je potřeba požádat o výjimku-souhlas učitele. Souhlas bude udělován v pořadí: Aplikovaná biochemie (předmět je povinný), Biochemie (předmět je povinně volitelný), ostatní.

Garant

doc. RNDr. Josef Tomandl, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Josef Tomandl, Ph.D.Ing. Martina Čarnecká, Ph.D.