Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Struktura a funkce buňky (C7170)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C7170 - Struktura a funkce buňky, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cyklus přednášek je úvodem do biologie. Hlavním cílem předmětu je seznámit studenty se základy biologie, především pak se základy cytologie, histologie a zoologie, tak aby studenti mohli bez obtíží navázat na studium biochemie.

Osnova

1. Buňka, buněčná teorie, prokaryotická a eukaryotická buňka, rostlinná a živočišná buňka, buněčné struktury a jejich funkce I: buněčná stěna, cytoplazmatická membrána, membránový transport.2. Buněčné struktury a jejich funkce II: endoplazmatické retikulum, Golgiho komplex, lysosomy, peroxisomy, vakuoly, mitochondrie, chloroplasty, cytoskelet.3. Buněčné jádro, DNA, buněčný cyklus, mitóza a meióza, replikace, transkripce, translace, signálová transdukce, regulace exprese.4. Viry, jejich systém, charakteristika a stavba.5. Prvoci a houby, jejich systém, charakteristika a stavba.6. Baktérie, jejich systém, metabolizmus baktérií, charakteristika a stavba.7. Rostliny, rostlinné tkáně, stavba rostlin, rostlinné orgány, molekulární systematika rostlin.8. Živočišné tkáně - tkáň nervová, svalová, epitelové tkáně a vazivové tkáně.

Literatura

doporučená literaturaNový přehled biologie. Edited by Stanislav Rosypal. 1. vyd. Praha: Scientia, 2003. 797 s., ba. ISBN 80-7183-268-5. infoMolecular cell biology. Edited by Harvey Lodish. 4th ed. New York: W.H. Freeman and Company, 1999. xxxvi, 108. ISBN 0-7167-3136-3. infoALBERTS, Bruce. Základy buněčné biologie :úvod do molekulární biologie buňky. 1. vyd. Ústí nad Labem: Espero, 1999. xxvi, 630. ISBN 80-902906-0-4. info

Garant

doc. RNDr. Omar Šerý, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Omar Šerý, Ph.D.