Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy genomiky - cvičení (C7301)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C7301 - Základy genomiky - cvičení, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti získají praktické zkušenosti se základními metodami funkční genomiky, t.j. především metody identifikace inzerčních mutantů pomocí PCR: Od navržení primeru, jejich přípravy pomocí syntézy DNA, provedení vlastní PCR reakce, identifikace PCR produktů na gelu a potvrzení specificitry produktů pomocí Southern blot a hybridizace se značenou sondou až po fragmentační analýzu na automatickém sekvenátoru. Práce probíhá ve skupinách po 2 a každý si tak může prakticky vyzkoušet samostatný přístup jak k plánování experimentu, tak i jeho provedení.Na konci tohoto kurzu získají studenti přehled o základních přístupech funkční genomiky, které budou schopni využít při řešení problémů vlastní odborné praxe.

Osnova

Design sekvence oligonukleotidůSyntéza oligonukleotidůAnalýza genové exprese pomocí transkripční fůzeIzolace rostlinné genomové DNAIdentifikace inzerčního mutanta pomocí PCRPráce s databázemi molekulárně-biologických informacíPřenos DNA na membránu, příprava značené sondy a hybridizaceDetekce hybridizované sondyFragmentační analýza

Literatura

Functional genomics :methods and protocols. Edited by Michael J. Brownstein - Arkady B. Khodursky. Totowa, N.J.: Humana Press, 2003. xii, 258 s. ISBN 1-58829-291-6. infoPlant functional genomics. Edited by Erich Grotewold. Totowa, N.J.: Humana Press, 2003. xv, 449 s. ISBN 1588291456. info

Požadavky

NOW ( C7201 Genomika ) || NOW ( CG020 Genomika )Předpokladem pro porozumění předmětu je absolvování základů biochemie nebo molekulární biologie a genetiky.

Garant

prof. RNDr. Jiří Fajkus, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jan Hejátko, Ph.D.Ing. Šárka SkoupáMgr. Markéta Pernisová, Ph.D.RNDr. Hana KonečnáMgr. Tereza DobisováMgr. Vojtěch DidiIng. Vendula HrdinováMgr. Markéta Žďárská, Ph.D.Mgr. Lucie Crhák Khaitová, Ph.D.