Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapilární elektroforéza (C7830)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C7830 - Kapilární elektroforéza, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Separační metody hrají významnou roli nejen v analytické chemii ale i ve všech ostatních oblastech chemie, v chemické či biochemické technologii a ve farmacii. Kapilární elektroforéza je moderní separační metodou a jednou z nejúčinnějších separačních technik vůbec. Její nespornou výhodou kromě vysoké účinnosti je malá spotřeba vzorku a možnost separace i velmi podobných látek a i různých typů izomerů včetně látek chirálních.Hlavním cílem kurzu je studentům vysvětlit základy této elektromigrační techniky tak, aby byli schopni na základě nabytých znalostí tuto techniku racionálně používat v praxi a hlavně ji umět aplikovat i na v literatuře dosud nepopsané případy separací a stanovení látek anorganických, organických, farmak a léčiv a také ji používat v jiných oborech - biologických, medicinských a technologických.Součástí kursu jsou proto také praktická cvičení a řešení problémů na počítači a simulačních programech vybavených databazí látek, jejich konstant, atd. což dovoluje studenty učit myslet. Kurs je také doplněn základními postupy vývoje elektroforetických metod a jejich optimalisace včetně použití kombinace plánování pokusů a aplikace umělých neuronových sítí.

Osnova

Historie vývoje, podstata elektromigraceZařazení kapilární elektroforézy do separačních metodZákladní módy elektroforézyZákladní pojmy: iontová pohyblivost, efektivní pohyblivostVýpočty iontové a efekt. pohyblivosti, jejich stanoveníElektroosmotický tok, podstata. Sternova vrstva, Zeta potenciálMožnosti měření elektroosmotického tokuModifikace EOF různými technikamiZáklady instrumentace, schema přístroje, rozměry kapilár, detekční okénkoTechnické detaily, pokryté a nepokryté kapiláryDETEKTORY a detekční technika v CEUv Vis, DAD, potenciometrie, vodivost, MS a LIFSpojení CE a MS ev, CE a MALDIMetody dávkování vzorků v CE. Hydrodynamické a elektrokinetické, rozdily.Základní elektrolyt v CE, změny pH, druhy elektrolytůDisperse v CE, základní faktoryOhmův zákon, vliv teploty, eliminaceElektrokinetická micelární chromatografie, principy a separace neutrálních látekChemické rovnováhy a kinetika v CEVliv chemických reakcí na separaci, komplexace a její využitíChirální separace, chirální selektory, možnosti ovlivněníAPLIKACE CE v různých oblastech, stručný přehledOPTIMALISACE v CE a základní možnosti jejího provedeníJednofaktorové pokusy, multivariační přístupy a umělé neuronové sítě.Možnosti dalšího vývoje, chipová elektroforéza.

Literatura

JANDIK, Petr a Günther BONN. Capillary electrophoresis of small molecules and ions. New York: VCH Publishers, 1993. 298 s. ISBN 1-56081-533-7. infoKUHN, Reinhard a Sabrina HOFFSTETTER-KUHN. Capillary electrophoresis : principles and practice. Berlin: Springer-Verlag, 1993. x, 375 s. ISBN 3-540-56434-9-. infoCHANKVETADZE, Bezhan. Capillary electrophoresis in chiral analysis. Chichester: John Wiley & Sons, 1997. xiii, 555. ISBN 0-471-97415-3. infoAffinity capillary electrophoresis in pharmaceutics and biopharmaceutics. Edited by Reinhard H. H. Neubert - Hans-Hermann Rüttinger. New York: Marcel Dekker, 2003. xi, 362 s. ISBN 0-8247-0951-9. infoKUHN, Reinhard a Sabrina HOFFSTETTER-KUHN. Capillary electrophoresis :principles and practice. Berlin: Springer-Verlag, 1993. x, 375 s. ISBN 0-387-56434-9. infoSCHWARTZ, Herb. Separation of proteins and peptides by Capillary Electrophoresis: Application to Analytical Biotechnology. : Beckman Coulter, 1993. 119 s. infoCapillary electrophoresis in analytical biotechnology. Edited by Pier Giorgio Righetti. Boca Raton: CRC Press, 1996. 551 s. ISBN 0-8493-7825-7. infoLI, Sam F. Y. Capillary electrophoresis :principles, practice and applications. Amsterdam: Elsevier, 1993. 582 s. ISBN 0-444-81590-2. infoCapillary electrophoresis of proteins and peptides. Edited by Mark A. Strege - Avinash L. Lagu. Totowa, N.J.: Humana Press, 2004. xi, 332 s. ISBN 1-58829-017-4. infoCapillary electrophoresis of nucleic acids. Edited by Keith R. Mitchelson - Jing Cheng. Totowa, N.J.: Humana Press, 2001. xx, 408 s. ISBN 0-89603-765-7. info

Garant

prof. RNDr. Viktor Kanický, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Josef Havel, DrSc.