Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bioenergetika (C8140)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C8140 - Bioenergetika, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student by měl získat ucelenou představu o hlavních typech energetických přeměn v živých buňkách, s důrazem na mechanismy spřažení chemických nebo fotochemických procesů s transportem přes biologické membrány. Měl by být rovněž schopen zdůvodnit volbu experimentální metody vhodné ke studiu konkretního bioenergetického problému.

Osnova

1) Historie rozvoje vědního oboru, náplň současné bioenergetiky. Přeměny energie v živých organismech: přehled, termodynamický popis.2) Přehled makroergních sloučenin. Příklady mechanismů konservace energie na úrovni substrátu.3) Biomembrány: lipidy, bílkoviny a jejich vzájemné interakce. Zjišťování struktury membránově vázaných bílkovin.4) Mechanismy membránového transportu. Přenašeče, iontové kanály, ionofory. Membránové transportní ATPasy. Rotační katalysa u ATPasy translokující protony.5) Enzymy, prostetické skupiny a elektronové přenašeče v bioenergeticky významných redoxních reakcích.6) Elektrontransportní řetězce vázané na membránu. Metody studia elektrontransportních řetězců. Umělé donory a akceptory. Spřažení redoxních reakcí se vznikem protonového gradientu.7) Isolace, ultrastruktura a metabolické aktivity mitochondrií. Transport proteinů, anorganických iontů a metabolitů přes mitochondriální membrány.8) Mitochondriální respirace a oxidační fosforylace.9) Aerobní respirace u chemoorganotrofních a chemolithotrofních bakterií.10) Anaerobní respirace. Regulační mechanismy u fakultativních anaerobů.11) Bakteriorhodopsinová fotosynthesa. Anoxygenní a oxygenní fotosynthesa závislá na (bakterio) chlorofylu, kooperace dvou fotosystémů v oxygenní fotosynthese.12) Vzájemná metabolická kooperace mitochondrií, chloroplastů a cytoplasmy.13) Mechanochemické přeměny energie. Termogenese v hnědé tukové tkáni. Bioluminiscence. Bioenergetika sodného iontu.14) Evoluce bioenergetických procesů. Bioenergetika a cykly biogenních prvků v přírodě.

Literatura

FERGUSON, Stuart J. a David G. NICHOLS. Bioenergetics 2. 1st ed. pub. London: Academic Press, 1992. 255 s. ISBN 0-12-518124-8. infoDADÁK, Vladimír a Igor KUČERA . Nové poznatky z bioenergetiky. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1988. 128 s. skriptum. infoKUČERA, Igor . Řešené úlohy z bioenergetiky. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1985. 151 s. infoPEUSNER, Leonardo. Základy bioenergetiky. 1. vyd. Bratislava: Alfa, 1984. 277 s. info

Požadavky

C4182 Biochemie II || C3580 Biochemie Je doporučeno absolvování základních kurzů z biochemie a fyzikální chemie.

Garant

prof. RNDr. Igor Kučera, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Igor Kučera, DrSc.