Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemistry of macrocyclic compounds (C8840)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C8840 - Chemistry of macrocyclic compounds, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním úkolem předmětu je, aby studenti porozuměli a pochopili reaktivitu a vlastnosti makrocyklických sloučenin. Výklad je doprovázen příklady převzatými jak z literatury, tak z pracoviště přednášejícího. Je také poukázáno na potenciální využití makrocyklických komplexů v praxi.

Osnova

1. Úvod do chemie makrocyklů (nomenklatura, přírodní makrocykly, význam).2. Typy makrocyklických ligandů a jejich komplexů, cyklické polyaminy a porfyriny, cyklické polyethery (crowny, polyethery, kryptandy, kavitandy, kalixareny), cyklické ligandy s jinými donorovými atomy než O nebo N, polyjaderné a polymerní makrocykly, katenany a katenandy, makrocyklické cukry, robustní makrocykly, stereoizomerie makrocyklů, "hole-size" koncept.3. Aspekty syntézy makrocyklů. Volné ligandy - netemplátová syntéza, reakce vzniku kruhu (syntéza při vysokém a nízkém zředoování).4. Komplexy - netemplátová syntéza, templátová syntéza (vliv fyzikálních a chemických podmínek na druh a výtěžek reakce - druhy templátových efektů, "in situ" reakce. Derivatizace makrocyklů - zavádění funkčních skupin na cyklický skelet a chránění cyklického skeletu.5. Chelátový a makrocyklický efekt - původ a kvantifikace. Experimentální techniky vhodné pro studium reaktivity makrocyklických sloučenin.6. Termodynamický aspekt - selektivita pro ionty. Kinetický aspekt - formační a disociační kinetika.7. Reaktivita komplexů a jejich redoxní vlastnosti. Stabilizace méně obvyklých oxidačních stavů - "metal-centered", "ligand-centered" oxidace a redukce. Substituční reakce v axiální poloze, reakce koordinovaného makrocyklického ligandu, reakce demetalační a reakce výměny iontů.8. Makrocyklické systémy. Komplexace iontů kovů (cyklické polyethery, polyaminy a polyiminy; kryptandy, kalixareny, aj.).9. "Host-guest" chemie - komplexace organických kationtů.10. Komplexace organických aniontů.11. Komplexace neutrálních látek - cyklodextriny.12. Využití makrocyklických ligandů a jejich komplexů v chemii, biologii, medicíně - příklady.

Literatura

Constable, Edwin C., Coordination Chemistry of Macrocyclic Compounds, Oxford University Press, Oxford 1999.MARTELL, Arthur E. a Robert D. HANCOCK. Metal complexes in aqueous solutions. New York: Plenum Press, 1996. x, 253 s. ISBN 0-306-45248-0. infoLindoy L.F., The Chemistry of Macrocylic Ligand Complexes, Cambridge University Press, Cambridge 1989.

Požadavky

Předpokladem je absolvování základních přednášek z Anorganické chemie I (C1061), Anorganické chemie II (C2062), Organické chemie I (C2021), Organické chemie II (C3022), Analytické chemie I (C3100) a Analytické chemie II (C4050). Je výhodné návštěvovat kurs C8885 Supramolekulární chemie (není podmínkou).

Garant

doc. RNDr. Přemysl Lubal, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Přemysl Lubal, Ph.D.