Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretické základy analytické chemie (C8845)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C8845 - Teoretické základy analytické chemie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška je věnována základním aspektům analyticky důležitých chemických reakcí v roztocích jak z termodynamického, tak kinetického hlediska. Hlavním úkolem předmětu je, aby se studenti seznámili a pochopili teoretické základy analytické chemie tak, aby byli schopni úspěšně optimalizovat analytickou metodu při jejím vývoji pro široké použití ve výzkumu a praxi nových rychle se rozvíjejících oborů chemie (např. bioanalytická chemie, materiálová chemie, chemie životního prostředí, aj.).

Osnova

1. Úvod do předmětu.Teoretický základ pro modelování chemických dějů v roztocích.2. Popis chemických dějů v roztocích (acidobazické, srážecí, komplexotvorné a redoxní rovnováhy). Vliv exp. podmínek na termodynamická data (teplota, iontová síla, tlak, aj.)3. Rovnováhy - mezifáze kapalina-plyn, roztok-pevná fáze. Rovnováhy v roztocích polyelektrolytů. Ionty kovů v roztocích.4-5. Experimentální metody pro stanovení rovnovážných konstant a jejich vyhodnoceni (grafická a počítačová analýza).6. Použití termodynamických dat pro modelování. Seznámení se s termodynamickými databázemi. Metody pro výpočet rovnovážných koncentrací - demonstrace software pro výpočty. Využití v analytické chemii - optimalizace analytických metod.7. Popis chemických dějů v roztocích z kinetického hlediska. Vliv experimentálních podmínek na kinetická data (teplota, iontová síla, tlak, aj.)8. Experimentální metody pro stanovení rychlostních konstant a jejich vyhodnoceni (grafická a počítačová analýza).9. Použití kinetických dat pro modelování. Metody pro výpočet rovnovážných koncentrací - demonstrace software pro výpočty. Využití v analytické chemii.

Literatura

ŠŮCHA, Ladislav a Stanislav KOTRLÝ. Teoretické základy analytické chemie. 1. vyd. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1971. 328 s. infoKOTRLÝ, Stanislav a Ladislav ŠŮCHA. Chemické rovnováhy v analytické chemii : tabulky a diagramy. Vyd. l. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1988. 386 s. infoSTUMM, Werner a James J. MORGAN. Aquatic chemistry : chemical equilibria and rates in natural waters. New York: John Wiley & Sons, 1995. xvi, 1022. ISBN 0-471-51184-6-. infoGrenthe, I., Puigdomenech, I. (Eds.), Modelling in Aquatic Chemistry, OECD NEA Paris 1997.PITTER, Pavel. Hydrochemie [Pitter, 1999]. 3. přeprac. vyd. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 1999. 568 s. ISBN 80-03-00525-62. info

Požadavky

Předpokladem je absolvování základních přednášek z Fyzikální chemie I (C3140), Fyzikální chemie II (C4020), Analytické chemie I (C3100) a Analytické chemie II (C4050).

Garant

doc. RNDr. Přemysl Lubal, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Přemysl Lubal, Ph.D.