Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntetické metody "zelené" chemie (C8860)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C8860 - Syntetické metody "zelené" chemie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na závěr kurzu budou studenti schopni provádět plánování organických syntéz s využitím principů chemie udržitelného rozvoje, resp. čistší chemické produkce s využitím progresivních technik a metod Zelené chemie.

Osnova

Udržitelný rozvoj a udržitelná chemie (Green Chemistry) - východiska a principy.Katalýza fázovým přenosem (PTC). Principy, PTC katalyzátory, lipofilita iontů. Dvoufázové PTC systémy s-l, l-l, g-l, třífázové PTC systémy. Inverzní PTC. Aplikace v syntéze.Micelární katalýza. Tenzidy a syntéza ve vodném prostředí. Princip, materiály, aplikace.Použití ultrazvuku (US) v syntéze, principy, srovnání s PTC, aparatura. Aplikace. Vliv US na heterogenní (s-l, l-l, g-l) a homogenní reakce. Aktivace heterogenních katalyzátorů (kovů).Mikrovlny a syntéza. Principy, aparatury-metodiky, aplikace.Reakce na tuhých nosičích. Princip, materiály, aplikace.Iontové kapaliny. Iontové kapaliny jako rozpouštědla a katalyzátory, výhody proti klasickým solventům, omezení.Srovnání výsledků aplikace "klasických" postupů s aplikací syntetických metod "zelené" chemie.

Literatura

Green chemistry and processes, M. Doble., A.K. Kruthiventi, Elselvier, AP London 2007.Green chemistry, an introductory text, M. Lancaster, RSC London 2002.

Požadavky

Úspěšné zvládnutí Organické chemie, Organické syntézy, Koordinace a katalýzy.

Garant

doc. RNDr. Pavel Pazdera, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Pavel Pazdera, CSc.