Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Příprava a charakterizace proteinů I - Exprese a purifikace (C8980)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu C8980 - Příprava a charakterizace proteinů I - Exprese a purifikace, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student po absolvování předmětu zná základní teoretické i metodologické poznatky jak exprimovat a purifikovat rekombinantní proteiny. Je schopen se rozhodnout, jaký expresní systém použít pro expresi proteinu a jaký postup zvolit při výběru purifikační metody. Je schopen aplikovat poznatky pro zvýšení účinnosti exprese a rozpustnosti proteinů. Umí zvolit vhodnou metodu k detekci proteinů a je schopen značit proteiny pro NMR analýzu nebo krystalografii.

Osnova

1. Molekulární principy pro pochopení vlastnosti proteinů. 2. Výpočty v molekulární biologii 3. Důležité vlastnosti bílkovin a jak je zkoumat. 4. Klonování DNA. 5. Exprese proteinů. 6. Desintegrace buněk. 7. Fúzní proteiny a afinitní purifikace. 8. Chromatografie pro purifikaci proteinů. 9. Kvalita bílkovin. 10. Analytické metody používané ke studiu proteinů. 11. Značení proteinů. 12. Zvaná přednáška. 1. Molekulární principy pro porozumění proteinů. doc. Lukáš Žídek; 2.Výpočty v molekulárně biologických vědách. doc. Lukáš Žídek; 3.Důležité vlastnosti proteinů a jak je studovat. RNDr. Lubomír Janda; 4.DNA klonování. RNDr. Lubomír Janda; 5.Exprese proteinů. RNDr. Lubomír Janda; 6.Rozbíjení – desintegrace buněk. RNDr. Lubomír Janda; 7.Fúzní proteiny a afinitní purifikace Mgr. RadkaDopitová; 8.Chromatografie pro purifikaci proteinů RNDr. Lubomír Janda; 9.Kvalita proteinů. Mgr. Radka Dopitová 10.Analytické metody na detekci proteinů ing. Blanka Pekárová 11.Značení proteinů ing. Blanka Pekárová 12.Zvaná přednáška:

Literatura

doporučená literaturaPRICE, Nicholas C. a Jacqueline NAIRN. Exploring proteins :a student's guide to experimental skills and methods. New York: Oxford University Press, 2009. xv, 512 p. ISBN 9780199205707. infoProtein purification :principles, high resolution methods, and applications. Edited by Jan-Christer Janson. 3rd ed. Hoboken,N.J.: John Wiley & Sons, 2011. p. cm. ISBN 9780471746614. infoCloning, gene expression, and protein purification :experimental procedures and process rationale. Edited by Charles Hardin. [1st ed.]. New York: Oxford University Press, 2001. viii, 435. ISBN 0-19-513294-7. infoneurčenoGuide to protein purification. Edited by Richard R. Burgess - Murray P. Deutscher. 2nd ed. Boston: Elsevier/Academic Press, 2009. liii, 851. ISBN 9780123749789. info

Požadavky

Předpokladem pro porozumění předmětu je znalost základů biochemie nebo molekulární biologie.

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Glatz, CSc.

Vyučující

RNDr. Lubomír Janda, Ph.D.Ing. Blanka Pekárová, Ph.D.Mgr. Radka Dopitová, Ph.D.doc. Mgr. Lukáš Žídek, Ph.D.