Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správa kultury (CNV201K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CNV201K - Správa kultury, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz studenty seznamuje s pojmy a instituty správy na úseku kultury. Posluchači se komplexně seznámí s právními a ekonomickými aspekty ochrany kulturních památek, a to jak z hlediska forem individuální, tak i územní ochrany. Pozornost bude věnována právům a povinnostem vlastníka kulturní památky ve vazbě taktéž na stavební zákon. Kurz neopomíjí problematiku archeologických nálezů a výzkumů, včetně vazeb mimoprávní rozměr. Na konci kurzu student bude rozumět systému a účelu státní památkové péče, umět řešit modelové situace, orientovat se v příslušné judikatuře a za využití odborného literárního zázemí formulovat vlastní návrhy a stanoviska k daným případům.

Osnova

1. Úvod do problematiky, pojem kultura, její členění, prameny právní úpravy včetně evropské dimenze2. Pojem kulturní památka, individuální formy ochrany, UNESCO3. Prohlašování věcí za kulturní památky, zahájení řízení, vymezeníúčastníků včetně jejich procesních oprávnění a povinností, průběh řízení, opravné prostředky4. Územní formy ochrany, jejich účel, proces prohlašování památkových reservací a památkových zón5. Ochranná pásma kulturních památek, vazba na stavební právo6. Péče o kulturní památky, povinnosti vlastníka kulturní památky, sankce za jejich nesplnění7. Obnova kulturní památky, postavení dotčených orgánů a povaha závazných stanovisek8. Kulturní památky ve vazbě na stavební právo, vybrané instituty9. Formy finanční pomoci vlastníku kulturní památky, právní povaha poskytování finančního příspěvku10. Archeologické výzkumy, pojem, vazba na stavební právo, právní aspekty financování11. Archeologické výzkumy, pojem, vazba na stavební právo, právní aspekty financování.12. Prodej a vývoz předmětů kulturní hodnoty, vymezení pojmu, podmínky vývozu.

Literatura

Zákon o státní památkové péči a jeho prováděcí předpisy s komentářem. Edited by Martin Zídek - Jiří Klusoň. 1. vyd. Praha: ABF, 2005. 244 s. ISBN 80-86905-10-1. info

Požadavky

! NOWANY ( CNV102K Správa sociálního zabezpečení , CNV202K Veřejné finance - ek. souvislo , CNV203K Mez. a evr. hospodářské právo ) &&! CNV102K Správa sociálního zabezpečení && ! CNV202K Veřejné finance - ek. souvislo && ! CNV203K Mez. a evr. hospodářské právo

Garant

JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.Mgr. Markéta KlusoňováJUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D.Mgr. Bc. Klára Prokopová